Na nagradni konkurs pristiglo oko 130 radova crnogorskih osnovaca

538 pregleda 0 komentar(a)
Neki od pristiglih radova, Foto: Obrad Pješivac
Neki od pristiglih radova, Foto: Obrad Pješivac

Na 14. po redu nagradni konkurs, koji su raspisali OŠ „Dušan Obradović“ sa Žabljaka i Fondacija „Vukova zadužbina“ za Žabljak, Šavnik i Plužine prispjelo je oko 130 literarnih, likovnih, vezenih i ručnih radova učenika crnogorskih osnovnih škola

U konkurenciji literarnih radova đaka sedmog razreda, na teme „Ja u ulozi istraživača” i “Sačuvajmo rijeke koje nestaju” prema odluci žirija, prva nagrada otišla je u ruke Teodore Radulović iz OŠ “Dušan Bojović” iz Župe kod Nikšića, druga Mariji Krstajić učenici OŠ “Dušan Obradović” sa Žabljaka a treća Aleksandri Zarubica, OŠ “Bograd Kotlica” iz Boana kod Šavnika.

U konkurenciji osmih razreda, na temu “Svijet stvarnosti i svijet naših želja”, najbolje je pisala Ajna Mulić “Dušan Korać” iz Bijelog Polja. Za njom su Teodora Obradović, “Dušan Obradović” sa Žabljaka na drugom i rad pod šifrom “Mladost” učenika OŠ “Milija Nikčević” iz Nikšića, na trećem mjestu.

U konkurenciji devetih razreda, na temu “Moja generacija i ja u njoj” prva druga nagrada pripale su Andreji Vukčević i Vasilisi Ilinčić, učenicama OŠ “Vuk Karadžić” iz Podgorice.

U konkurenciji likovnih radova sedmorazrednika, na temu “Moje najdraže etno naselje” najboljim je proglašen rad Ive Pejović “Oktoih” iz Podgorice. Druga nagrada pripala je Mirku Cupara “Vlado Milić” iz Donje Gorice a treća Jovani Šućur “Mileva Lajović Lalatović” iz NIkšića.

Petar Dakić iz OŠ “Oktoih” pobijedio je u konkurenciji likovnih radova za osme razrede, rađene na temu “Život drveća je zalog za naš život”. Drugim je proglašen rad Teodore Obradović , “Dušan Obradović” a trećim Teodore Stanišić, “Oktoih”.

U konkurenciji devetih razreda, na temu “Gradi da bi uživao u prirodi” pobjednički rad naslikao je Pavle Pavićević, “Vlado Milić” iz Donje Gorice. Druga je Anastasija Rabrenović “Mileva Lajović Lalatović” a treći Ognjen Ćeranić iz Obrazovnog centra u Šavniku.

Pobjednik u konurenciji vezenih radova je Jovan NIkčević iz obrazovnog centra u Plužinama, druga je sekcija “Pletenje” OŠ Mileva Lajović Lalatović” iz Nikšića a treća Alma Ramadani učenica Druge osnovne škole u Budvi.

U kategoriji izrade suvenira pobjednikom su proglašeni “Mađioničari” , grupa učenika OŠ “Šunjo Pešikan” iz Trešnjeva kod Cetinja. Drugo mjesto zavrijedio je grupni rad đaka iz “Oktoiha” i područnog odljeljenja u Bajbabama, treće Vladimir Jocović iz Boana a četvrto Jovanka Glomazić iz Plužina.

"Žiri je imao veoma odgovoran zadatak jer su svi prispjeli radovi imali kvalitet i odgovorili temi. Nijanse su odlučivale i raduje što je interesovanje i dalje veliko i što konkurs opravdava svoje postojanje", kaže koordinatorka “Vukove zadužbine” za tri durmitorske opštine Anka Žugić.

Nagrade će se uručiti na Petrovdan, 12. jula, u spomen kompleksu "Vukovi korijeni" u Petnjici kod Šavnika.

Bonus video: