Kiš bi se protivio da ga zloupotrijebe

I pisac Filip David protivi se tome da se Danilu Kišu posthumno dodijeli zvanje počasnog građanina Subotice
267 pregleda 0 komentar(a)
Filip David, Foto: Igor Pavićević
Filip David, Foto: Igor Pavićević

Pisac Filip David protivi se tome da se Danilu Kišu posthumno dodijeli zvanje počasnog građanina Subotice jer smatra da je “njegova biografija jasna i najmanje je u skladu sa ovom vlašću”, piše “Danas”.

David smatra da je to prisvajanje “kroz odluku da ga posthumno proglase počasnim građaninom Subotice vrsta književnog revizionizma koji vlast sprovodi”. “Njihova je želja da se pisci koji su se jasno zalagali za demokratiju i slobodu označe kao pristalice ovog režima”, ističe za “Danas” pisac Filip David.

“Danilo Kiš dao je najjasniju definiciju nacionalizma - da je to kolektivna paranoja i totalitarizam a sadašnja vlast, koja pokazuje upravo te odlike, ima najmanje prava da prisvaja njegov lik i djelo”, izjavio je.

David je jedan od 163 javne ličnosti iz svijeta kulture, obrazovanja i nauke, koje su potpisivanjem peticije podržale zahtjev teatrološkinje Mirjane Miočinović, prve supruge Danila Kiša, vlastima Subotice da „bespogovorno” povuku odluku kojom se piscu posthumno dodjeljuje zvanje počasnog građanina tog grada. Oni tvrde da se Kišovo ime zloupotrebljava “radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama, koje ne zastupaju ništa od vrijednosti prema kojima je živio i stvarao Kiš”.

Među potpisnicima su i oni koji su Kiša poznavali, sa njim sarađivali, kao što je David, koji podsjeća da je bio Kišov prijatelj i da vrlo dobro zna šta je Kiš mislio i da je zbog toga i potpisao ovu peticiju. “Potpuno sam saglasan sa obrazloženjem koje je Mirjana Miočinović napisala, pored toga važno je da podsjetim na Kišovu sudbinu - da je umro van svoje zemlje, na neki način bio je primoran da napusti Srbiju. Njegova biografija je jasna i najmanje je u skladu sa ovom vlašću”, istakao je David.

Bonus video: