Veče jugoslovenske poezije u Nikšiću

Učesnici događaja „Jedna nas je pjesma vodila“ podsjetili su na pjesnike bivše domovine
718 pregleda 0 komentar(a)
"Nikšić nikada nije prestao da bude grad kulture", Foto: Svetlana Mandić
"Nikšić nikada nije prestao da bude grad kulture", Foto: Svetlana Mandić

Ponovo su Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Nikšića i Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” otvorili vrata poezije. Ovoga puta riječ je o jugoslovenskoj poeziji pa su trobojkama, stolnjacima, miljadima, drvenim vazama uspjeli i da vrate duh starih vremena kada smo svi bila braća, od Vardara pa do Triglava.

Učesnici večeri, nazvane „Jedna nas je pjesma vodila“, podsjetili su na (ne)zaboravljene pjesnike bivše nam domovine, na Tina Ujevića, Miloša Crnjanskog, Vesnu Parun, Vaska Popa, Dobrišu Cesarića, Branka Ćopić, Miku Antića, Branka Miljkovića, Desanku Maksimović, Vita Nikolića, Izeta Sarajlića, Branislava Petrović, Rista Ratkovića i Stevana Raičkovića.

Renata Bulajić, direktorica Biblioteke, kazala je da je najveća vrijednost ovakvih događaja to što su organizovani na inicijativu mladih, što veliki broj omladine učestvuje u programu, ali je i u publici.

„Rekla bih da Nikšić nikada nije ni prestao da bude grad kulture. Ono što raduje jesu naše posjete bibliotekama i drugim kulturnim institucijama u drugim gradovima Crne Gore, gdje smo postali prepoznatljivi. Oni nam se prosto dive kako zbog toga što smo uspjeli da ovoliki broj mladih ljudi zainteresujemo za književnost, što nije svojstveno za vrijeme u kojem živimo“, kazala je Bulajić.

Radoje Kandić iz Društva prijatelja biblioteke „Njegoš“, kazao je da su nakon nikšićkih i crnogorskih pjesnika i Sergeja Jesenjina na red došli jugoslovenski pjesnici.

„Odavno u našem gradu nije bilo događaja koji su posvećeni ovoj tematici, pa smo, upravo iz tog razloga, odlučili da se posvetimo jugoslovenskoj poeziji na način što ćemo je objediniti u okviru jednog kulturnog događaja“.

A da su njihove večeri postale prepoznatljive i dobar „lakmus papir“ za mlade pokazuje i ono što je sve veći broj onih koji im se javljaju da učestvuju u poetskim večerima.

Veče je organizovano ispred Gradske kuće, u okviru Nikšićke kulturne scene, a kroz jugoslovensku poezuju posjetioce su „proveli“ Nebojša Ćićo Vulanović, Boban Čvorović, Lidija Lješković, Snežana Bulajić, Nađa Vukčević i Matija Bulajić, dok je moderator večeri bio Ivan Lješković. Sve su to muzikom i glasom “obojili” Goran Grozdanić, Matija Bulajić, Nina Rakojević i Vuko Jovanović.

Bonus video: