Put svjetlosti od Morakova do Pariza

Nikšićanin Nikola Kovačević najavljuje izložbu “Put svjetlosti” koja će biti otvorena sjutra u Podgorici
1929 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Nikola Kovačević, Foto: Privatna arhiva

Njegovo slike su kao poezija - “pitke”, tople, a opet zagonetne i neuhvatljive. Njegov “Put svjetlosti” podgorička publika imaće priliku da vidi sjutra veče, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, sa početkom u 19.30 časova. Njegovo ime je Nikola Kovačević i ovoj rođeni Nikšićanin “podijeliće” sa posjetiocima izložbe sva njegova traganja u zadnjih 15 godina, uvjeren da će se njega i publiku spojiti likovna poetika.

“Radovi kojima ću se predstaviti uglavnom su nastali u Parizu, gdje sam živio i radio zadnjih 18 godina, pojedini su stvarani u Los Anđelesu, gdje sam bio godinu dana, a nešto malo slika su nastale u Crnoj Gori”, kazao je Kovačević za “Vijesti”.

Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Nikole Gvozdenovića i izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, a sjutra veče će se predstaviti sa oko 25 radova, desetak velikog formata rađenih uljem na platnu, a ostatak su manji radovi na papiru.

“Radovi su iz nekoliko različitih serija, tj.fragmenti koje smatram za shodno da pokažem crnogorskoj publici. Naziv izložbe ‘The way of the light’, iliti ‘Put svjetlosti’, predstavlja moje istraživanje samog sebe i mog izraza u mjestima gdje sam boravio i radio, od mog rodnog Morakova preko Cetinja, Starog Bara, Pariza, Zapadne Evrope, gradova Mediterana, Azije, Kariba, Floride, Kalifornije…”

Kovačević je nagrađivan na likovnim salonima u Parizu i Njujorku, a dobitnik je i nagrade za mlade talente kao član grupe „Osam nezavisnih“ 1997. godine.

“Što se inspiracije tiče ona nije problem - nju pronalazim svuda gdje boravim, ali najkomotnije se osjecam tamo gdje ima sunca i, naravno, u svom rodnom Morakovu”, priznaje Kovačević.

“Poezija njegove umjetnosti mora da se vidi simbolično, kao prilika, ne samo vizuelna, već i primijetna emocija kompozicije“, kazao je, svojevremeno za njegove slike, likovni kritičar Miloš Pješčić.

Izložba se organizuje u partnerstvu sa Fondacijom Petrović Njegoš.

Bonus video: