"Florentinski šešir" za početak festivala

135 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave “Florentinski šešir”, Foto: Siniša Luković
Scena iz predstave “Florentinski šešir”, Foto: Siniša Luković

Festival mediteranskog teatra „Purgatorije“, 14. po redu, počeo je preksinoć u Tivtu na ljetnjoj pozornici, izvođenjem predstave „Florentinski šešir“ u produkciji Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda.

„Večeras sa vama i sa predstavom ‘Florentinski šešir’ pozorišta Boško Buha Beograd, mi ćemo otvoriti 14. teatarski festival Purgatorije. Teatar koji je stekao veliki ugled i veliku popularnost. Od samog početka postavio je visoke standarde. Imao je savršen repertoar na svojim festivalima i svojim nagradama je ukazivao na one najbolje. Proglašavam da je 14. festival Purgatorije otvoren“, rekla je, zvanično otvarajući ovogodišnje “Purgatorije”, poslavljena glumica Jelisaveta Seka Sabljić.

Razigrani ansambl beogradskog teatra sa sjajnim Dejanom Lutkićem u glavnoj ulozi, oduševio je publiku komedijom koju je po tekstu Ežena Labiša, režirao Darijan Mihajlović. Vodvilj čija je radnja smještena u Pariz polčetkom 19. vijeka vrlo komično i efektno secira jedno društvo u dekadenciji i međusobne, gotovo kastinske sukobe između pojedinih njegovih slojeva. Odlična glumačka ekipa u kojoj je pored Lutkića, briljirao Goran Jevtić kao cvjećar Nonankur, pružila je publici obilje smijeha i uživanja u zahtjevnim plesnim koreografijama Nebojše Gromilića.

U takmičarskoj konkutrenciji za nagrade ovogodišnih “Purgatorija” publika će u Tivtu u naredne dva mjeseca moći da pogleda ukupno osam predstava u selekciji Tanje Mandić Rigonat. To su „Bakhe“ Kazališta „Ulysses“ i ZKM Zagreb 3.jula, „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta Kerempuh 7.jula, „Barufe“ Gledališća iz Kopra, Slovenskog stalnog gledališća iz Trsta i Istarskog narodnog gledališća 9.jula, „Krvave svadbe“ Grad teatra Budva i Srpskog narodnog pozorišta 8. avgusta, „Kapital“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom 22. avgusta, „Nečista krv“ Narodnog pozorišta iz Beograda 24. avgusta, „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva 27. avgusta i „Zašto je poludio gospodin R“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta 28. avgusta.

Pored ovih predstava, u redovnom programu “Purgatorija” desiće se još 15 dramskih, devet muzilčkih i šest književnih programa, a Centar za kulturu Tivat za ovaj festoval pripremio je i obnovljene svoje hit pozorišne predstave “Bokeški D-mol” i “Mediterano”.

Bonus video: