Novo rediteljsko čitanje „Bokeškog d_mola“

„Kroz ovu predstavu pratićemio glumačku scenu u Crnoj Gori i davati priliku mladim ljudima koji izlaze sa FDU da se okušaju u njoj"
1085 pregleda 0 komentar(a)
Sa presa, Foto: Siniša Luković
Sa presa, Foto: Siniša Luković

Prermijera rimejka hit-pozorišne predstave „Bokeški D-mol“ u produkciji Cenrra za kulturu Tivat, biće održana u srijedu 10.jula sa početkom u 21.30 sati na maloj sceni u Atrijumu Buća-Luković u Tivtu.

Predstava sa kojom je prije skoro 20 godina počela pozorišna produkcija tivatskog Centra, rađena je po tekstu Stevana Koprivice i u režiji Milana Karadžića. Do sada je imala skoro 130 izvođenja na scenama u zemlji i inostranstvu, okitila se mnoštvom nagrada među kojima i sa četiri nagrade Streijinog pozorja, a kod publlike i kritike stekla je gotovo kultni status. Ovaj komad proslavio je tada mlade glumce Jelenu Đokić i Andriju Miloševića, a u njemu je jednu od najupečatljivijih uloga ostvaruila legenda jugoslovenskog gluimišta – nedavno preminula Milerna Dravić. Zahvaljujući Dravićevoj i njenoj velikoj energiji i podršci koju je ona dala tada mladoj i neafirmisanoj pozorišnoj kućii kakav je 2000. u vrijeme prmeijere originalnog „Bokeškog D mola“ bio Centar za kulturu Tivat, pozorišna produkcija u Tivtu u protekla skoro dva desetljeća dostigla je izuzetno visok renome i ugled.

Teret obnove i novog viđenja ovog kultnog komada pao je ponovno na reditelja Milana Karadžića ali i gotovo potpuno novu ekipu glumaca. Od „stare garde“ koja je igrala i u originalnoj postavci, tu su i dalje Mladen Nelević, Dejan Đonović i Stevan Radusinović, a sa njima u rimjeku predstave igraju mladi crnogorski glumci Jelena Đukić, Pavle Popović, Vule Marković, Marija Maša Labudović, Marija Đurić i Omar Bajramspahić. Povratnik u ovu predstavu je i iskusni Goran Slavić, a najteži zadatak da zamijeni Milenu Dravić u ulozi Marije Šparović, pripao je Dubravki Drakić.

„Ovo je jedan od izuzetno značajnih stvaralačkih procesa za sve nas jer smo svjesni što „Bokeški D mol“ znači za tivatsku i kulturu u Crnoj Gori uopšte. Težak zadatak je i velika obaveza da dosegnemo ono što je originalna predstava nosila i čime je osvajala i publiku i kritiku, a posebno je izazovno meni koja treba da preuzmem ulogun što ju je igrala legendarna Milena Dravić. Ona je tada kulltunu pažnju regiona skrenula na Tivat, ispravno naslutivši sve što se u ovom gradu pozorišno može dogoditi i što se na sjajan način i dogodio proteklih godina.Trudićemo se svim silama da opravdamo ukazano nam povjerenje.“- kazala je Drakić juče na konferenciji za štampu povodom premijere nove verzije čuvene predstave.Direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić istakao je da obnovljeni „Bokeški D mol“, osim novih glumaca, „svjesno donosi i drugačiji pristup i biće dio novog imidža CZK“ zbog čega je namjerno sa velike, prebačen na malu kamernu scenu tivatskog Centra..

„Kroz ovu predstavu pratićemio glumačku scenu u Crnoj Gori i davati priliku mladim ljudima koji izlaze sa FDU da se okušaju u njoj. Novina u ovoj predstavi je i prvi pt za nju originalno pisana muzika jer je reditelj Karadžić insistirao na drugačijoj atmosferi u komadu, a to je muzički uobličila kompozitorka Irena Popović.“- kazao je Staničić.Popović je istakla da joj nije bilo jednostavno da „radi obrnutim redosljedom“ od uobičajenog prilikom kreiranja jedne potpuno nove predstave i da se izbori sa povjerenim zadatakom jer je izbor muzike u originalnoj verziji „Bokpekog D-mola“ „jako dobro legao uz taj tekst“.„Bila sam duže vrijeme u artističkom procjepu kako da tome pristupim, ali sam onda ipak odlučila da napravim jedan otklon u odnosu na to kako je „D-mol“ zvučao do sada.Poslušala sam i srce i stomak i napravila muziku koja nosi emociju, ali koje nije patetična a što bi trebalo da dobro legne uz ovaj kultni tekst“- istakla je Popović.

Tri mlade dame – Jelena Đukić, Maša Labudović i Marija Đukić a koje su svojevremeno na impresivan način diplomirale na FDU Cetinje odigravši uloge tri sestre u još jednom Koprivičinom tekstu insceniranom u CZK Tivat – komadu „Tre sorelle“, trebale bi da nose i novu verziju „Bokeškog D-mola“ uz kolege sa klase Vula Markovuića, Pavla Popovića i Omara Bajramspahića.

„Ovsdje smo diplomirali sa jednim bokeškim tekstom a sada radimo i rimejk ove kultne predstave. Počastvovani smo da učestvujemo u ovom projektu i što nas je reditelj Karadžić prepoznao za ove uloge. Pripreme su bile vrlo kratke, ali intenzivne i nadam se da smo napravili dobru predstavu sa eksplozijom emocija na sceni.“- kazala je Jelena Đukić kojoj je u rimjeku povjerena glavna ženska uloga, mlade Peraštanke Katarine Šparović što ulazi u „zabranjenu ljubav“ sa francuskim oficirom.

Bonus video: