Okončan 6. festival „Elite”

354 pregleda 0 komentar(a)
Sa zatvaranja, Foto: Radomir Petrić
Sa zatvaranja, Foto: Radomir Petrić

Podjelom plaketa polaznicima i koncertom ansambla solista čuvenog ruskog Akademskog orkestra “Nekrasov” u Dvorcu kralja Nikole u Baru okončan je 6. Međunarodni muzički festival “Elite”. Zahvaljujući nesvakidašnjem entuzijazmu profesorice flaute Olge Dedjuhine iz Moskve, solistikinje na flauti orkestra Radio televizije Rusije i tradicionalnog crnogorskog domaćina i organizatora i direktora festivala Miloša Markovića iz Bara 15 učenika flaute iz Rusije dvije nedjelje je pohađala ovu ljetnju školu na Velikom Pijesku.

“To su bila djeca od 10 do 15 godina, a uporedo sa predavanjima održali smo i dva koncerta. Imali smo sreću da i ove godine nastupi ansambl ‘Nekrasov’ koji inače broji 72 člana, a ovdje su bili njih desetoro na tradicionalnim ruskim instrumentima. Festival smo organizovali uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori i JP Kulturni centar Bar”, kaž “Vijestima” Marković.

“Elite” je nastao kao plod angažovanja Dedjuhine koja već godinama u Crnoj Gori promoviše bogato rusko muzičko nasljeđe. Ona je ”Vijestima” istakla da su svi učesnici pošli iz Crne Gore sa izvanrednim impresijama, kao i da je publika vidno uživala u izvođenju vrhunskih muzičara “Nekrasova”.

“Sa ansamblom su nastupile i pjevačice Natalija Pjevcova i Anastasija Ljaskanova, a na repertoaru su bile ruske narodne pjesme, te popularne kao ‘Kaćuša’, ‘Podmoskovske večeri’, ‘Poj gitare’, ‘Vatra’, ‘Kaljinka’”, rekla je Dedjuhina.

Bonus video: