Martinović na festivalu "Živi glasovi” u Francuskoj

Festival traje 22 godine i okuplja pjesnike iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju
447 pregleda 0 komentar(a)
Miraš Martinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miraš Martinović, Foto: Arhiva "Vijesti"

Crnogorski pisac Miraš Martinović putuje u Francusku gdje će predstavljati Crnu Goru na Festivalu VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée (Živi glasovi - Od Mediterana do Mediterana), od 19. do 27. jula u gradu Setu, na francuskoj rivijeri.

Direktorka festivala, Maïthé Vallès-Bled, u pozivu je naznačila da festival traje već 22 godine i svakog ljeta, devet dana u julu prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta.

Pred put u Francusku, na pitanje kako vidi sebe među pjesnicima koje zapljuskuje isto more, te koje će poruke odaslati sa te važne manifestacije, Martinović kaže:”Radi se o značajnom festivalu koji baštini dugu tradiciju, a njegov osnovni moto je upravo povezivanje kultura i duhovnosti zemalja koje spadaju pod naslovnicu Mediteran, mediteransko nasljeđe, stvarnost i vizije, perspektive… sve ono što stvara veze i pravi postojane kopče između naroda i država, kultura i jezika…

Kako je kompletno moje djelo stvarano u duhu tih veza, mediteranskih civilizacija, njihove burne prošlosti, ponosan sam na činjenicu da je neko prepoznao ono što radim, način kako radim i poruke koje arikulišu moje knjige… Naravno, svoju zemlju ću predstavljati na najbolji način.

A prije svega, kao civilizacijsku čitaniku, ispisanu dugom tradicijom i stoljećima koja su stvarala tu tradiciju, profilišući je u jedinstven kulturni uzorak.

Radiću da za Crnu Goru zaintresujem učesnike Festivla I publiku koja prati raznovrsne programe, na različitim mjestima i u različitim ambijentima”, kaže Martinović.

Bonus video: