17. Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige u Herceg Novom od 21. do 28. jula

357 pregleda 0 komentar(a)
Najava
Najava

Međunarodni sajam knjiga (MSK) Trg od knjige koji se ove godine održava pod motom ČITAJ I TAČKA (Vida Ognjenović) biće održan od 21. do 28. jula na trgu Belavista u Starom gradu i nedvosmisleno poziva na čitanje, jer „postoji i veći grijeh od spaljivanja knjiga, a to je ne čitati knjige“.

“Poštujući utvrđenu koncepciju, osmislili smo predstavljanja aktuelnih izdanja, nagrađenih knjiga iz lijepe književnosti i nauke, djela koja su obilježila izdavačku produkciju između dva Sajma, programe namijenjene djeci, poetsko-muzičke i programe zavičajnih autora kao i kvalitetne muzičke sadržaje”, saopštili su organizatori.

Manifestaciju će otvoriti Roman Senčin, jedan od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca, čija su djela prevedena na više stranih jezika, a roman "Područje za potapanje", u izdanju beogradskog Arhipelaga i u prevodu Radmile Mečanin, za koji je dobio najvažnije rusko priznanje za književnost „Velika knjiga“, predstaviće druge sajamske večeri.

Hercegnovska publika upoznaće češkog pisca, pjesnika i prevodioca Mareka Tomana I njegov roman Pohvala oportunizmu.

Amir Or, izraelski pjesnik, esejista, urednik i prevodilac, autor jedanaest knjiga poezije, i velikog broja eseja o poeziji, klasičnoj kulturi i uporednoj religiji, čije pjesme su prevedene na više od četrdeset jezika, predstaviće knjigu poezije Reci i ja ću biti.

"U znak poštovanja prema izuzetnom čovjeku koji je „ulivao vjeru u moć kulture koju je svojom ličnošću oličavao“, i u „opustošeni prostor naše duhovnosti unosio ono što je ljudima nedostajalo: povjerenje, vjeru, znanje i mogućnost da saznaju kako da na najbolji način sebi pomognu“, priredićemo omaž – Akademiku Vladeti Jerotiću u čast”, naveli su organizatori.

Biće predstavljen roman Pomor i strah, Vuleta Žurića I knjiga poezije Mapa, Gojka Božovića.

U program Sajma uvrštene su studije prof. dr Mila Lompara - Crnjanski - biografija jednog osećanja, prof. dr Sonje Tomović Šundić - Njegošev doživljaj ljepote i dr Zorana Živkovića - Mediteranski svetionik.

Biće predstavljene i knjige Siniše Lukovića - Ljudi i brodovi i Olivere Doklestić - ljubav i laži ili Kuća od kartona.

Na Trgu od knjige jedno veče biće posvećeno stvaralaštvu za djecu, a u čitaonici Biblioteke biće organizovan Okrugli sto na temu Književna kritika između književnosti i marketinga.

Na Sajmu izlaže više od 60 izdavačkih kuća, samostalno, u okviru Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i na štandu Bokeljsko izdavaštvo. Na svečanom zatvaranju Sajma, 28. jula, biće dodijeljene plakete izdavačima – za Izdavački poduhvat godine, Najljepšu knjigu, Najbolju ediciju i Najljepšu dječiju knjigu.

MSK Trg od knjige 2019 biće realizovan u organizaciji JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi i gradskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, a pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Bonus video: