Montenegro Film Festival: Tri selekcije i tri premijere crnogorskog filma

Ovogodišnji kanski pobjednik, film Parazit, svečano će zatvoriti 33. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festiva
497 pregleda 0 komentar(a)
Najavni poster, Foto: Montenegro Film Festival
Najavni poster, Foto: Montenegro Film Festival

:Film "Grudi" rediteljke Marije Perović, koji se prikazuje van takmičarskog programa, otvoriće 33. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival otvara 1. avgusta u 21 sat na Kanli kuli. Nakon toga, u 23 sata takođe na Kanli kuli biće svjetska premijera filma Dohvati nebo reditelja Milutina Darića.

Filmska smotra, koja se održava pod sloganom "Cijeli dan na filmu", biće održana od 1. do 7. avgusta 2019. na nekoliko lokacija u Herceg Novom - Kanli kula, Forte Mare i Dvorana Park Filmovi su podijeljeni u tri selekcije: Dugometražni igrani film (zvanična takmičarska selekcija i vantakmičarska selekcija), selekcija Kino Evropa i Ponoćne projekcije.

“Na 33. Filmskom festival, u takmičarskoj selekciji, biće prikazani i filmovi iz Sjeverne Makedonije Bog postoji, ime mu je Petrunija, iz Srbije Šavovi i Slovenije Posledice Ona predstavlja odabir najuspješnijih filmova iz Crne Gore, regiona i Balkana, koji su izuzetnog umjetničkog kvaliteta sa potvrđenim uspjehom”, navode organizatori,

Selektor Ivan Bakrač ističe da su “nakon dugog niza godina, 2018. i prva polovina 2019. za crnogorsku kinematografiju bile veoma plodne i da nije bilo dileme da svi filmovi treba da budu prikazani na ovogodišnjem izdanju festivala.

“Film “Ajvar” rediteljke Ane Marie Rossi u Herceg Novom imati internacionalnu premijeru, film Mamonga u režiji Stefana Maleševića regionalnu, a filmovi Ti imaš noć u režiji Ivana Salatića i Sam samcat u režiji Boba Jelčića crnogorsku premijeru. Biće prikazani i filmovi Između dana i noći u režiji Andra Martinovića i Granice kiše u režiji Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. Dva filma iz Crne Gore imaće i svoje svjetske premijere upravo u Herceg Novom Grudi i Dohvati nebo. U okviru glavne takmičarske selekcije hercegnovska publika će vidijeti film iz Rumunije Monstrumi. koji ima crnogorsku premijeru, film iz Bugarske Otac – regionalna premijera, kao i film iz Turske Predivna ravnodušnost, koji takođe ima regionalnu premijeru.

Ovogodišnji kanski pobjednik, film Parazit, svečano će zatvoriti 33. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival.

O nagradama u zvaničnoj takmičarskoj selekciji će odlučivati petočlani žiri u kome su reditelj Vinko Brešan (Hrvatska), glumac Nikola Ristanovski (Sjeverna Makedonija), producentkinja Dunja Klemenc (Slovenija), producentkinja Jelena Mišeljić (Crna Gora) i reditelj Nikola Ljuca (Srbija).

Selekcija Kino Evropa sačinjena je od naslova koji su u proteklih godinu dana bili izuzetno uspješni na renomiranim festivalima pa će biti prikazani filmovi Bol i slava, Žao nam je što smo vas propustili, Mladi Ahmed, Izdajnik, To je ljubav, Portret djevojke na vatri, Alisa i gradonačelnik, Lara, Sinonimi, Ljubav na mrežama, Moje nevjerovatno ljeto sa Tes i Pad kralja.

U okviru selekcije Ponoćne projekcije hercegnovska publika vidjeće filmove koji su prikazani na najvećim festivalima - u Kanu (Sloboda i Mala zombi), Berlinu (Djeca mrtvih i Antologija gradova koji nestaju) i Torontu (Život među zvijezdama)…

Selektor studentskih filmova i ove godine je reditelj Dušan Kasalica. Filmovi će biti prikazani u Amfiteatru Dvorane Park. Tokom Festivala biće prikazano 16 kratkih filmova iz filmskih škola regiona - sa Cetinja, iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Sarajeva…. Žiri za ovu selekciju je producentkinja Bojana Radulović (Crna Gora), reditelj Dušan Grubin (Srbija) i scenaristkinja i rediteljka Eleonora Veninova (Sjeverna Makedonija).

“Cilj Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival je da traje tokom cijele godine, pa je program dokumentarnih kratkih filmova prerastao u Reviju dugometražnog dokumentarnog filma koju će krajem godine JUK Herceg fest realizovati zajedno sa festivalom Beldoks iz Beograda.”, naveli su organizatori.

U takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog filma dodjeljuje se Grand Prix – Velika zlatna mimoza za najbolji film, Zlatna mimoza za režiju, scenario, za mušku ulogu, žensku ulogu i Nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu. U takmičarskoj selekciji studentskog filma - Zlatna mimoza za najbolji studentski film. Pored navedenih, dodjeljuju se: Nagrada publike i Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu.

Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Hereceg Novi su glavni pokrovitelji.

Bonus video: