Konkretizovana duševna bol koja razara čovjeka

Šukovićeve radove publika u Tivtu moći će da pogleda do 16. avgusta.
1044 pregleda 0 komentar(a)
Rad Mira Šukovića, Foto: Privatna arhiva
Rad Mira Šukovića, Foto: Privatna arhiva

Izložba slika i crteža Miroslava-Mira Šukovića, slikara koji živi i stvara u Kolašinu i Podgorici, biće otvorena sjutra u 21 čas u Muzeju i galeriji Tivat.

Istoričarka umjetnosti Marija Saičić, koja će otvoriti izložbu u Tivtu, zapisala je da se “u Šukovićevom stvaralaštvu nameće jedno pitanje na koje on pokušava odgovoriti kistom, odnosno pokretom i bojom: kako zapravo naslikati čovjekovu dušu?”.

“On to radi redukovanim bojama, uglavnom neutralnim nijansama, na crnoj ili bijeloj a ponekada i crvenoj podlozi. Na nekim slikama uočavamo driping (slikarska tehnika u kojoj boja sponatano kapa ili sliva na platno). Upotrebom te tehnike, koja obično biva rađena crvenom ili crnom bojom na Mirovim slikama, podsjeća na čovjekovu dušu koja krvari, odajući nam ton stalne patnje. Pored dripinga, uočljive su i oči na njegovim figurama, koje su naslikane tako da iz njih izbija vapaj, i kao da traže ruku spasa u ovom izopačenom svijetu. Ovakvu stravičnu vrstu ljepote Šuković je naslikao snažnim pokretom kista, u jednom dahu, momentu nadahnuća, bez prethodne pripreme, odnosno skice. I upravo zato, nikada se ne zna šta će da iznjedri iz njegove duše u datom momentu, te nas ne čudi što u jednom trenutku čudovišni likovi odjednom poprimaju i životinjske oblike vodeći nas skroz do arhajskih, životinjskih slojeva duše. Njegove kompozicije izuzetne snage nisu puko slavljenje egzistencije, naprotiv, on pokušava konkretizovati nesnosnu duševnu bol koja razara modernog čovjeka i to uslijed razmišljanja o egzistenciji, efemernosti, međuljudskim odnosima, jednostavno-izopačenosti savremenog doba i društva. Gledajući Mirove slike svaki posmatrač osjeti uzbuđenje-njegovi radovi kod svakog izazivaju nešto; neovisno da li je to radost ili patnja pred Šukovićevim radovima niko ne ostaje ravnodušan”, stoji u zapisu Marije Saičić.

Šuković je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Do sada je samostalno izlagao u Kolašinu, Podgorici, Kotoru, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Tivtu, te u Rijeci i Labinu u Hrvatskoj, Sarajevu i Beogradu.

Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama. Dobitnik je nagrade Cetinjskog likovnog salona “Trinaesti novembar” 2015. godine.

Šukovićeve radove publika u Tivtu moći će da pogleda do 16. avgusta.

Bonus video: