Dejan Bogojević se predstavio nikšićkoj publici: Boje na slikama pjevaju svoje pjesme

Književnik i likovni umjetnik iz Valjeva, Dejan Bogojević, predstavio se nikšićkoj publici sa četrdesetak radova rađenih u kombinovanoj tehnici i akriliku, kao i dijelom svog izuzetno bogatog književnog opusa
816 pregleda 0 komentar(a)
a izložbe multimedijalnog umjetnika Dejana Bogojevića, Foto: Svetlana Mandić
a izložbe multimedijalnog umjetnika Dejana Bogojevića, Foto: Svetlana Mandić

Dejan Bogojević, književnik i likovni umjetnik iz Valjeva, predstavio se nikšićkoj publici sa četrdesetak radova rađenih u kombinovanoj tehnici i akriliku, kao i dijelom njegovog izuzetno bogatog književnog opusa. Izložba nazvana “Užarene promisli” pokazala je zbog čega Bogojevića smatraju “simbolistom specifičnog izraza”.

“Njegove priče su dublje i drugačije obojene. Dinamizam boja i oblika na njegovim slikama pjeva svoje pjesme. Jedna duboka refleksija doživljene svakodnevice tako je pitko ispričana. Neprestano koketiranje sa stvarnošću unosi jedan novi dinamizam boja, oblika i forme koja svojim likovnim pripovjedanjem nadahnjuje. Ne smijemo zaboraviti da ovaj slikar jasno percipira sve oko sebe, poput dnevničkih bilješki. Pred nama je jedan simbolizam u kome sve vri od rječitosti”, zapisala je istoričarka umjetnosti, Ana Novaković.

Sam Bogojević je istakao da predstavljeni radovi, koji su nastali ove godine, iako na prvi pogled izgledaju raznoliko imaju jednu zajedničku crtu, a to je znak.

“Mene znak, kao nešto specifično, mnogo interesuje i kada je književnost u pitanju, ali i likovna umjetnost i to je ono što su kritičari, i likovni i književni, izdvojili kao nešto što je specifično za moj dosadašnji rad. I ovo je negdje nastavak nekom tragu od ranije”, kazao je umjetnik kome je izložba u Nikšiću 64. samostalna.

Bogojević je predstavio i književne forme kojima se godinama bavi - prozu, savremenu poeziju, haiku…

“Pišem signalističku poeziju, ali i vizuelnu poeziju koja je naprosto jedan spoj likovnosti i književnosti i naprosto se prepliću u mnogim slučajevima. Kao što se bavim stripom, tu je ta spojenost književnosti i likovnog izraza prisutna. Prvo sam počeo da pišem, pa onda da slikam, ali su mi svakako ta dva procesa uvijek ravnopravna“, istakao je Bogojević.

Ako bi morao da izdvoji neku knjigu to bi bili “Ludi krugovi”, izbor iz njegove poezije, koju je priredio mr Dušan Stojković, a kojom je Bogojević obilježio 25 godina književnog rada.

“Pjesništvo Dejana Bogojevića ima izuzetno širok raspon, jedan od najširih za koji u savremenoj srpskoj poeziji znam“, zapisao je Stojković u pogovoru pomenute knjige.

Bogojevićevo autorsko veče bila je i prilika da pomenuti multimedijalni umjetnik predstavni valjevsku kulturnu scenu i mogućnost saradnje u oblasti kulture Nikšića i Valjeva.

“Ova saradnja, nadam se, da će značiti nešto novo u saradnji Valjeva i Nikšića, jer naprosto umjetnici prave spone i jako se dobro razumiju, pa smo uvijek pravili i uzvratne posjete i likovne kolonije i radionice. Nadam se da ćemo napraviti tu kopču između naša dva grada”, poručio je Bogojević.

Osnovao je međunarodnu likovnu koloniju „Eho, rubovi“ i dobitnik je međunarodne nagrade za slikarstvo “Art Fenix” za 2015. Objavio je 60 autorskih knjiga, priredio brojne antologije, dobitnik prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada za književnost. Prevođen je na 20 jezika. Bavi se i stripom i zastupljen je u svjetskim strip antologijama, kao i dizajnom, ilustracijom, opremom knjiga i časopisa. Dizajnirao je preko 300 publikacija. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca, Udruženja likovnih umjetnika Srbije.

Moderatorka večeri, koju su organizovali JU Narodna biblioteka “Njegoš” i JU Muzeji i galerije, bila je Nina Tomašević.

Bonus video: