365 dana crteža, stanja, motivacija

"Nisam razmišljala o odustajanju, jer kad sam dala riječ, nisam pomišljala da idem preko nje. Bilo je dana kad sam poželjela da preskočim crtanje, ili da ništa ne moram, ali na kraju ono što sam postavila sebi kao cilj moralo je i da se sprovede", ističe Kostić
707 pregleda 0 komentar(a)
Hajdana Kostić, Foto: Privatna arhiva
Hajdana Kostić, Foto: Privatna arhiva

Razmišljajući kako da impresionira jednog od svjetski poznatih fotografa kojeg je trebalo da upozna, mlada crnogorska umjetnica Hajdana Kostić odlučila je da ne bude "još jedna umjetnica", već da bude posebnija. Tako je prošle godine započela rad na projektu „365“ koji je sama smislila, a podrazumijeva obavezu da svakodnevno postavi po jedan crtež na društvene mreže, kako bi motivisala i druge da krenu za svojim snom. I danas je stigla do broja 365. To je 365 crteža, inspiracija, situacija, stanja, ko zna koliko linija, boja, (izguzvanih) papira...

"Izazov sam započela tako što je trebalo sjutradan da upoznam jednog svjetski poznatog fotografa koji je svratio u Podgoricu - Yvan Rodić ('Facehunter' na mrežama) i ja sam mozgala kako da se predstavim da ne budem samo jedna od milion i u tom trenutku mi je sinulo da od sjutra svakog dana crtam po jedan crtež dnevno. Sjutradan sam ga upoznala i bila oduševljena njegovom spontanošću i lezernošću. Kad sam mu rekla šta radim on je bio iznenađen sto je neko uopšte razmišljao kako njega da impresionira i poželio mi je sreću u izazovu", prisjeća se Kostić.

Utisci tokom "izazova" su, kaže, odlični.

"Cijelo putovanje je bilo kisjelo slatko, bilo je dana kad se iznerviram što uzimam papir i olovku da crtam, nekad su mi radovi izlazili jako loši, a isto tako je bilo dana kad sam skakala od sreće od nekog izvišenog osjećaja kako sam uspjela da izrazim tačno nešto iz svoje duše", priča ona i dodaje da iako jeste bilo iskušenja nikada nije razmišljala o odustajanju.

"Nisam razmišljala o odustajanju, jer kad sam dala riječ, nisam pomišljala da idem preko nje. Bilo je dana kad sam poželjela da preskočim crtanje, ili da ništa ne moram, ali na kraju ono što sam postavila sebi kao cilj moralo je i da se sprovede", ističe Kostić.

Ona prepričava da je crtala u raznim situacijama.

"U vožnji autobusom, avionom, vozom... Bilo je raznih simpatičnih situacija u kojima sam se našla. Na primjer, kad sam se vraćala vozom iz Bara za Podgoricu, kad smo sjedjeli u vozu 3 puna sata, u mraku, a ja moram da objavim crtež, pa sam pod svjetlom telefona crtala morske utiske. Takođe, bila je smiješna situacija u avionu, uzela sam da crtam akrilnim markerima i to mi je pomoglo da prođe let bez koncentracije na onaj osjećaj u stomaku kad se avion spušta blago. Kako markerima moras da pritisneš u blok nekoliko puta da bi pojačao boju ja sam počela da pritiskam ali zbog vazdušnog pritiska oni su već bili napeti i u jednom trenutku samo se po bloku prolila jedna akrilna supa, a mirisi koji su počeli da se osjećaju dobro su uznemirili putnike pored mene koji su uživali u svojim svjetovima čitajući knjige. Tako da sam provela ostatak ljeta praveći se kao da me dijete izblamiralo, nije moja krivica, i da je to eto život i da je sve super i jedva sam čekala da pobjegnem", kaže mlada crnogorska umjetnica i poručuje da planira da nastavi svoju praksu i narednih godinu dana.

Hajdana Kostić je slobodna umjetnica koja je diplomirala na odsjeku za grafički dizajn, a specijalizovala se na primijenjenoj fotografiji na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Izlagala je više puta u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: