Ako želite da se bavite filmom zaboravite na "plan B"

Gosti 3. Internacionalnog filmskog festivala Forteca u Perastu ističu da su upornost, trud i emocija neophodni kako bi postali ono što jesu, a onda i opstali u filmskoj industriji
413 pregleda 0 komentar(a)
Sa diskusije, Foto: Forteca
Sa diskusije, Foto: Forteca

Ukoliko želite da se bavite filmom onda ne treba razmišljati o “planu B”, istakao je islandski reditelj Gudmundur Arnar Gudmundson, što se može uzeti i kao zaključak diskusije o putu i ulasku u filmsku industriju, a koja je održana u okviru 3. Internacionalnog filmskog festivala Forteca u Perastu čiji je organizator poznata glumica i rediteljka Jelena Ivanišević Paunović, umjetničkog imena Jelena Mila.

“Kada sam ulazio u filmsku industriju prije 14 godina, imao sam mnogo prijatelja koji su dijelili moje želje da postanu reditelji. Neki od njih su, pored toga, imali i druge opcije, takozvani plan B. Neki od njih su studirali nešto potpuno nevezano za film, neki su radili i bavili se raznim poslovima i tako su nekako svi oni koji su imali druge opcije nastavili da se bave time i većina danas nema nikakvog dodira sa filmom. Par nas koji nijesmo imali drugi plan ostali smo i bavimo se filmom”, kazao je Gudmundson koji je sa prisutnima podijelio i svoje iskustvo sa početka:

“Proveo sam godine života u maloj sobi pokušavajući da (pre)živim. Znao sam i da tražim novac od majke, da idem kod sestre na doručak ili da jedem samo ovsene pahuljice, danima. Bilo je uzbudljivo prvih mjesec dana, a onda je postalo teško. Uprkos svim izazovima, ostao sam fokusiran samo na film i nijesam odustao, nijesam dozvoljavao sebi da razmišljam o drugim opcijama jer sam zaista želio da radim ovo što danas radim. Tako sam postao reditelj. Bili su mi potrebni i ti teški momenti, pa i depresija koja je znala da naiđe, kako bi me pogurali da se više potrudim, da nastavim sa usavršavanjem i postanem spreman da ponudim nešto. Moto kojim sam se vodio je rečenica repera ‘50 Cents’ - ‘Get rich or die tryin’ (Postani bogat ili umri pokušavajući) koju sam prilagodio sebi - ‘Get a filmmaker or die tryin’ (Postani reditelj ili umri pokušavajući). Bio bih srećan i da nikada nijesam doživio to da stvarno postanem reditelj, bio bih srećan da sam samo nastavio da pokušavam i učio o tome čitavog života”, istakao je on, a usaglasila se i rediteljka iz Švedske Mete Aekerholm Gardel.

“Ja mislim da kada ste zaista zainteresovani za nešto onda se borite za to i trčite ka tome iz lične želje, a nekada i iz straha. Tako postajete bliži sebi, a mislim da treba da postanete bliski sami sa sobom. Zatim slijedi edukacija koja je vrlo bitna, ali reditelj nikada ne smije zaboraviti sebe i svoje emocije. Kao što je Frederiko Felini rekao: ‘Mogu da napravim film o ribama, ali on će idalje govoriti o meni’ - i to je suština. Moraš uvijek biti u kontaktu sa onim što želiš da budeš i što želiš da iskažeš ako i kada to postaneš”, zaključila je Gardel.

Bonus video: