Otvoren program Trga od ćirilice u Herceg Novom

Predsjednik Opštine Stevan Katić, koji je otvorio manifsetaciju podsjetio je da se u Herceg Novom na Belavisti po šesti put održava Trg od ćirilice, “otvarajući širom vrata kulturi, umjetnosti i duhovnosti po kojima je grad prepoznatljiv na mapi evropske kulture"
581 pregleda 2 komentar(a)
Katić, Foto: Zdravko Šakotić
Katić, Foto: Zdravko Šakotić

Program “Trg od ćirilice”, koji se ove godine održava u nekoliko gradova širom Crne Gore, otvoren je sinoć na Belavisti u Herceg Novom.

Predsjednik Opštine Stevan Katić, koji je otvorio manifsetaciju podsjetio je da se u Herceg Novom na Belavisti po šesti put održava Trg od ćirilice, “otvarajući širom vrata kulturi, umjetnosti i duhovnosti po kojima je grad prepoznatljiv na mapi evropske kulture".

"Opštinska vlast je učinila mnogo kako bi se opravdala dragocjena titula koju Herceg Novi nosi – grad pisaca", kazao je Katić.

Podsjetio je i da jedna od pokretačkih ideja za organizovanje Trga od ćirilice leži u izjavi Mitropolita SPC Amfilohija: „da onaj ko prekida i zatire svoje pamćenje i živu stvaralačku vezanost za pretke, taj se kao sasušena grana lišava životnog soka i soja, i na kraju otkida od plemenitog korijena njihovog“ .

Organizatori podsjećaju da se ovogodišnji Trg od ćirilice održava u znaku: 800 godina svetosavske samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, 630 godina od Kosovske bitke i 690 godina od rođenja Sv. Velikomučenika Kosovskog cara Lazara, i 500 g. od pečatanja službenika Božidara Vukovića.

Organizatori ove manifestacije u Herceg Novom su Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske Pravoslavne crkve, „Svetigora“ i Arhijerejska namjesništva hercegnovsko i barsko, Udruženje književnika Crne Gore i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, kao i Srpsko kulturno-sportski centar Karađorđe.

Bonus video: