Tragikomična priča o našoj gluposti

Reditelj Jaka Ivanc govori za “Vijesti”
622 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz komedije "Ventilator", Foto: Grad teatar
Scena iz komedije "Ventilator", Foto: Grad teatar

Poslije izuzetnog pozorišnog događaja koji je publici prošlogodišnjeg Grada teatra priredilo Gledališče Koper Teatro Capodistria sa regionalnom koprodukcijom “Barufe” Karla Goldonija, u režiji Vita Taufera, ovog ljeta ponovio se isti doživljaj. Urnebesna komedija “Ventilator”, koprodukcija Gledališča Koper i Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz, koju je po motivima Goldonijeve “Lepeze” režirao Jaka Ivanc, ispraćena je ovacijama.

One su jednako pripale kako reditelju, tako i kompletnoj glumačkoj i autorskoj ekipi predstave.

“Drago mi je da se mogu ostvariti veze sa festivalom kakav je budvanski, značajan i prestižan, koji otvara jedan odličan duhovni ambijent, sa puno kvalitetnih predstava i drugim značajnim umjetničkimprogramima. Zato mi je uvijek drago da mogu sudjelovati na takvim festivalima i predstaviti svoj rad” izjavio je Ivanc, koga kritičari smatraju jednim od najoriginalnijih pozorišnih stvaralaca u Sloveniji.

On je tu poziciju potvrdio i u predstavi “Ventilator”- Goldonijevu “Lepezu”, napisanu 1763, “preselio” je u budućnost, u vrijeme postapokalipse, “sugerišući” gledaocima da ćemo brzo stići na ruševine civilizacije, ako nastavimo da uništavamo prirodu i ostanemo ovakvi kakvi smo sada...

“Nema tu neke teorije da idemo prema bolje. Možda na kratko vrijeme pojedinci, ali svi zajedno, kao civilizacija… Moje skromno mišljenje je da su potrebne velike promjene, koje nam, nažalost, još nisu jasne. Na kraju se pokaže, zašto su veliki autori teatra, veliki - bave se osnovnim emocijama čovjeka, koje se nikad, u bilo kakvom slučaju, neće promjeniti. Pa makar da je to i smak svijeta, ili početak novog”.

“Lepeza” nije doživjela slavu kao, recimo, “Mirandolina”, “Robarske svađe”, ili “Sluga dvaju gospodara”…, koji se izvode na scenama širom svijeta. Šta vas je privuklo da radite upravo komediju koja ne spada u Goldonijeva najizvođenija djela?

Svaki tekst vidim kao neki rebus ili križaljku. Bitno je, da me privlači ono što je nepoznato, a treba to razriješiti da bi tekst postao predstava. U “Lepezi” se to tražilo u prevrtanju svega u muzički žanr.

Dokazujući tezu da nema tragičnog bez komičnog, u predstavi se poigravate temom globalnog zagrijavanja, odnosno, odsustvom svijesti savremenog čovjeka kuda nas vodi uništenje prirode, moralnih, humanih i svih drugih vrijednosti koje smo “zagadili”. Da li time, zapravo, ističete da je glupost najveći problem našeg doba?

Mislim da je ta glupost zaista ključ svega - mi ćemo se na kraju svijeta malo priglupo gledati i pitati se, kako smo mogli dopustiti da nam se sve to dogodi, kako smo uspjeli da propadne sve ono što je bilo lijepo na ovom svijetu, sve te moralne, ljudske i kulturne vrijednosti koje čine najvažniju duhovnu vertikalu svakog društva, civilizacije. Ma ne samo dopustili, nego smo čak i izdatno pomogli da propadne… Mora, dakle, glupost da ima nešto s tim.

Ali, na tim ruševinama svijeta u Vašoj predstavi, uz puno muzike i nesporazuma, kao jedini razlog da žive ljudima preostaje - ljubav. Vjerujete li da će savremeni čovjek, onda kada izgubi sve, ponovo spoznati vrijednost iskrene ljubavi?

Ljubav, iskrenost i humanost su osnovne emocije čovjeka koje ga determiniraju, i vjerujem da će ljudi, onda kada dožive pad i kraj svih kvazivrijednosti i pošasti savremenog doba i stignu do apokalipse, ipak morati da uspostave iskrenu ljubav kao najvažniju u najvrijedniju stvar u svom životu, ako hoće da prežive. Ja ne znam kakva će ljubav postojati za deset, sto, dvije stotine godina, i između koga. Ali, biće to ta ista emocija. Nadam se samo da ekipa tog vremena neće više voljeti svoje pametne telefone od svojih realnih partnera. Brat mi je ne tako davno jednom prilikom rekao kako mora kupiti ćerki pametan telefon, kad joj je već dečko tako glup.

Preživljavaju samo Slovenci i Mađari

U “Ventilatoru” postoji vrlo duhovit momenat - apokalipsu preživljavaju samo najsuicidniji narodi na ovom prostoru, a to su, kako statistike pokazuju, Slovenci i Mađari?

Mislim da je taj “fun Fact” pronašao Jure Karas, koji je fenomenalni pisac, komediograf, i koji je napisao sve songove za ovu predstavu, i mi smo se time malo poigravali. Kako je “Ventilator” koprodukcija između Slovenaca i Mađara, bilo je odlično da ubacimo tu statistiku, koja je zaista pomalo smiješna, i publika sjajno reaguje na tu duhovitost.

Bonus video: