Ministarstvo kulture: Podnijećemo prijavu protiv organizatora koncerta u Novom

U saopštenju navode da se na manifestaciji "prekršio čitav skup zakonskih odredbi".
8774 pregleda 254 komentar(a)
Georgiev u Novom, Foto: Screenshot
Georgiev u Novom, Foto: Screenshot

Ministarstvo kulture podnijeće krivičnu prijavu protiv organizatora koncerta u Herceg Novom, koji je održan u ponedjeljak.

Oni u saopštenju navode da se na manifestaciji "prekršio čitav skup zakonskih odredbi".

"Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima. Sigurni smo da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone - dovoljno je vidjeti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju. U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu", navode iz Ministarstva.

Dodaju da na programe poput onog u Herceg Novom "neće ćutati - naprotiv".

"Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države. Smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se - kao u slučaju Herceg Novog - njima negira crnogorski identitet. Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa - koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, zaključuju iz Ministarstva kulture.

Pjevač Vlado Georgiev otpjevao je na koncertu u Herceg Novom pjesmu „Tamo daleko“. Pored njega, učestvovali su još: Ivana Žigon i Kosovski Božuri, Divna Ljubojević i Melodi 357, Danica Crnogorčević i trubački orkestar Marka Gligorijevića.

Bonus video: