"Bogorodica među stijenama" krije djelo od kog je Leonardo odustao?

Slika je sačuvana u dvije verzije, jedna je u pariškom Luvru, a druga u londonskoj Nacionalnoj galeriji
2378 pregleda 0 komentar(a)
Pariška verzija slike "Bogorodica među stijenama", Foto: Leonardodavinci.net
Pariška verzija slike "Bogorodica među stijenama", Foto: Leonardodavinci.net
Ažurirano: 19.08.2019. 15:45h

Novo istraživanje o jednom od najpoznatijih djela Leonarda da Vinčija otkrilo je do sada nepoznate detalje o kompoziciji skrivenoj ispod slike, od koje je slavni umjetnik, čini se odustao.

Stručnjaci su ispod površine slike "Bogorodica među stijenama" otkrili prvobitne skice anđela i novorođenče Hrista, a one se bitno razlikuju od slike koja danas visi na zidu britanske Nacionalne galerije.

Skriveni crtež otkriven je pomoću makro-rendgenskih fluorescentnih mapa i infracrvenih i hiperspektralnih zraka.

Ranije istraživanje sprovedeno 2005. pokazalo je da je poza Bogorodice izmijenjena te da se ostale figure vrlo slabo naziru, prenosi agencija Hina.

Prema rečima Lerija Kejta, šefa odeljenja konzervatora u Nacionalnoj galeriji otkrića "daju novi uvid u to na koji je način Da Vinči razmišljao".

Novo istraživanje otkriva da su na slici prvo bili anđeo koji gleda nadole i novorođenče Hrist.

Ne zna se zbog čega je Leonardo odustao od prvobitne zamisli.

Kejt kaže da se otkriće uklapa u ranija saznanja o Leonardu kao umjetniku koji je uvijek nešto mijenjao, dotjerivao i prilagođavao na svojim djelima.

"Prvi put kada smo 2005. proučavali lik Djevice Marije, on je bio vrlo jasan", rekla je za BBC Marika Spring, šefica odeljenja za nauku u galeriji.

"Sada na slici vidimo i anđela i novorođenog Hrista koje ranije nismo vidjeli. Otkrili smo tek nekoliko povučenih linija, ali nismo uspjeli da razaznamo čemu je riječ", kazala je.

Leonardo je 1483. dobio narudžbu da naslika Bogorodicu među stijenama za oltar Bezgrešnog začeća u milanskoj crkvi San Franćesko Grande.

Slika je sačuvana u dvije verzije, jedna je u pariškom Luvru, a druga u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Pariška verzija je starija i nastala je 25 godina ranije.

Bogorodica među stijenama biće u fokusu velike izložbe pod nazivom "Leonardo: Experience a Masterpiece", koja će se u Nacionalnoj galeriji moći pogledati od 9. novembra do 12. januara 2020. godine.

Bonus video: