Gorka posveta gubitništvu malog čovjeka

„Zašto je poludeo gospodin R?“ najbolja predstava na „Purgatorijama“, Jugoslovensko dramsko pozorište pokupilo većinu nagrada
548 pregleda 0 komentar(a)
Predstava “Vrat od stakla” zatvoriće Purgatorije, Foto: Radulović
Predstava “Vrat od stakla” zatvoriće Purgatorije, Foto: Radulović

Najbolja predstava 14.međunarodnog Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu je komad „Zašto je poludeo gospodin R?“ u produkciji i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

„Koristeći djelo Rajnera Fasbindera kao povod, autori i ansmabl napravili su predstavu čudesnih značenjskih i poetičkih vertikala, duhovitu ali i nadasve gorku posvetu gubitništvu takozvanog ‘malog čovjeka’, onog sličnog nama, djelo koje kod gledalaca postiže katarzu u pravom značenju tog aristotelovskog pojma koji označava suštinu pozorišta”, navodi se u odluci žirija “Purgatorija” koja je saopštena juče.

Predstavu koju je režirao Bobo Jeličić, žiri u sastavu Ivica Kunčević (predsjednik), Dubravka Drakić (članica), Stevan Koprivica (član), proglasio je za najbolju od ukupno sedam komada koje su izvedeni, a koje je odabrala Tanja Mandić Rigonat. Osim nagrađenog komada, publika u Tivtu je tako u takmičarskoj konkurenciji ovogodišnjih “Purgatorija” vidjela i predstave „Bakhe“ Kazališta „Ulysses“ i ZKM Zagreb, „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta Kerempuh, „Barufe“ Gledališća iz Kopra, Slovenskog stalnog gledališća iz Trsta i Istarskog narodnog gledališća, „Krvave svadbe“ Grad teatra Budva i Srpskog narodnog pozorišta, „Kapital“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom i „Nečista krv“ Narodnog pozorišta iz Beograda. Beogradskom glumcu Borisu Isakoviću dodijeljenja je festivalska nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu gosopodina R u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R ?“.

“Boris Isaković, sa lakoćom iza koje stoji bezgranični talenat i potpuna posvećenost umijeću glume, tumači Gospodina R tako što prolazi kroz različite žanrove i vrste pozorišnog izraza objedinjavajući ih u bolni portret pojedinca razorenog društvom u kojem svi mi živimo i sa kojim imamo potpunu identifikaciju.”- stoji u obrazloženju odluke žirija. Nagrada za glumačku bravuru pripala je Nenadu Jezdiću za ulogu gazda Marka u pozorišnoj predstavi „Nečista krv“ u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, dok je specijalna nagrada za umjetnilčko dostignuće dodijeljena reditelju komada „zašto je poludeo gospodin R?“, Bobu Jeličiću. Pozorišna nagrada „Ivana Tomičić“ koju dodjeljuje Centar za kulturu Tivat, pripala je mladom crnogotrskom glumcu Omaru Bajramspahiću „za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza.“ Nagrade laureatima „Purgatorija“ biće uručene večeras u 21 sat na ljetnJoj pozornici u Tivtu, na završnoj večeri festivala. Nakon dodjele nagrada, biće izvedena pozorišna predstava “Vrat od stakla” u režiji Jagoša Markovića, po tekstu Biljane Srbljanović, a u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. U predstavi igraju Jelisaveta Seka Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić, Dragan Mićanović, Irfan Mensur i drugi.

Bonus video: