"Stvaraoci u zavičaju": Predstavljeno stvaralaštvo Pavića Vujisića

Prva Vujisićeva knjiga "Topot u zatiljku" objavljena je 1979-e, a "Pomjereno nebo" šest godina kasnije. Zatim je i publikovan poetski zbornik “Čija li su nebesa”
446 pregleda 0 komentar(a)
Sa književne večeri posvećene Vujisiću, Foto: Vedran Vujisić
Sa književne večeri posvećene Vujisiću, Foto: Vedran Vujisić

Stvaralaštvo pjesnika Pavića Vujisića, prvi put, predstavljeno je i publici u njegovom rodnom Kolašinu.

Književno veče posvećeno Vujisiću održano je u okvru projekta "Stvaraoci u zavičaju", koji relizuje kolašinski Centar za kulturu.

Govoreći o Vujisićevom poetskom zborniku "Čija su nebesa", novinar i publicista Čedomir Liješević kazao je "da je to više socio-filozofski sadržaj, nego li "poetska krasota".

"To je jedna ljudska tegoba, spoznaja života, koja je iskazana na poetski način. Istovremeno, i borba za opstanak čovjeka, ljudska preokupacija unutrašnjim sagorijevanjem, tragalački čin za vasionskim oblikovanje uma i nauma jedinke, humanističko nastojanje da se ukaže na pojedinačne i grupne tegobe. To je i filozofski okvir, u kojem se traži životni sadržaj, ljubavni krik, bez kojeg nema opstanka...", rekao je Liješević.

Vujisićevi stihovi su, objasnio je, i traganje za istinom, vapaj za ljepotom, izgorijevanje za ljubavlju, sukobljavanja sa ljudskom zlobom…

To su pjesme, kazao je Liješević, “koje se lako čitaju, ali teško ih je razumjeti”.

"Čitav njegov staralački okvir, njegova intima, način njegovog življenja, njegova odgovornost za mentalno zdravlje čovjeka, su nastojanje da se u poeziji nađe izlaz iz ljudske tjeskobe ... Vujisić nam pruža priliku da zaronimo u socijalno filozofsku i samoopstajuće poetike", zaključio je on.

Prva Vujisićeva knjiga "Topot u zatiljku" objavljena je 1979-e, a "Pomjereno nebo" šest godina kasnije. Zatim je i publikovan poetski zbornik “Čija li su nebesa”.

Kako je podsjetio publicista Slavenko Jovanović, Vujisić je bio i zamjenik zamjenik glavnog i odgvornog urednika lista Univerzitetska riječ, urednik nekoliko književnih edicija u izdavačkoj kući Unireks, uređivao je časopis “Slovo” i reviju “Kolo”…

”Pavićevi stihovi su o prolaznosti života, životnim snovima i sukobima o izazovima postajanja i opstajanja, o puta po usponima i padovima...To je dubokorefleksivni unutrašnji sukob pjesnika sa soboma , pa onda i spoljnom svijetom. Ima u njegovim stihovima bodlerovskog, disovskog i miljkovićevskog , ali , ipak, ostaje samo svoj. Ređajići refleksivnost, stihujući poetskim sanjarenjima i filozovskim leksemama pokušava odgovoriti na životni kavntum", kazao je Jovanović.

Vijisićevi stihovi, objasnio je, “postavljaju pitanja i nose poruke”. Nazivi pjesama, poput Osjećanja se uče, Šapat otrovnici ili Prodajem se za okove, smatra Jovanović. navode na razmišljanje , opominju i stalno odjekuju u zatiljku…

O, kako je rekao, “drugovanju i drumovanju” sa Vujisićem, prvo u Kolašinu, pa 70-ih godina u Nikšiću, govorio je novinar i pjesnik Vladimir Lazović.

"U boemskom i pjesničkom Nikšiću, prepoznatljivom ondašnjoj Jugoslaviji, 1976. godine, pojavila se plejada mladih pjesnika, a među njima i Vujisić. Pavićevi stihovi plijene originalnošću, stilom koji je sam izgradio. Traženja i pjesnička drumovanja kod njega traju do danas", rekao je Lazović.

Vujisić kaže da je pripremio i novi rukopis za koji ne zna kada će i gdje biti štampan. Publiku u rodnom Kolašinu pozdravio je govoreći jednu novu i pjesmu Tri želje, posvećenu starom Radovanu Vučinići.

"Pisana je u trenucima, dok sam sa terase sudentskog doma u Nikšiću, posmatrao strog Radovana, kako prilazi bistama svoje troje djece, poginulim u NOB-u. Ne znam kako sam se osjećao dok je Radovan razgovrao sa svojim “broznanom djecom”, ali se sjećam da sam uletio u studentsku sobu i napisao pjesmu, kojoj se više nijesam vraćao", ispričao je autor.

Njegove ostale pjesme kazivao je Nikola Šćepanović ,a medijator programa bio je novinar Dražen Drašković.

Bonus video: