Javno predavanje Marine Abramović ispred Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu

Marina Abramović će na predavanju sa publikom podijeliti svoje bogato iskustvo, govoriti o svom umjetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima
1037 pregleda 1 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Instagram/abramovicinstitute
Marina Abramović, Foto: Instagram/abramovicinstitute

Marina Abramović će u sklopu izložbe "Čistač" održati javno predavanje ispred Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu 28. septembra, sa početkom u 18 časova.

Besplatne ulaznice za ovaj umjetnički događaj, mogu se od ove nedjelje preuzeti na blagajni Muzeja savremene umjetnosti svakog dana od 10 do 18 sati, osim utorkom, a dijeliće se do 25. septembra.

Omogućeno je i online preuzimanje ulaznica, a predavanju će zbog ograničenog broja mjesta moći da prisustvuju samo oni koji na vrijeme preuzmu svoje ulaznice. Jedna osoba može preuzeti najviše dvije ulaznice.

Marina Abramović će na predavanju sa publikom podijeliti svoje bogato iskustvo, govoriti o svom umjetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

Velika retrospektivna izložba "Čistač" biće otvarena 21. septembra u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, a trajaće do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze pedesetogodišnje karijere Marine Abramović - od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve.

Kroz ovu retrospektivu, koja ima prije svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska djela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i djela koja su obilježila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umjetnik je prisutan).

Izložbu "Čistač" organizuje Muzej savremene umjetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umjetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

Bonus video: