Pozorišnu sezonu u Nikšiću otvaraju dvije premijere

Za Večernju scenu se priprema komedija „Gospodska krv“, a za Dječiju scenu je najavljena predstava “Kraljević i prosjak”
1111 pregleda 0 komentar(a)
Sa priprema za predstavu “Kraljević i prosjak”, Foto: JU Nikšićko pozorište
Sa priprema za predstavu “Kraljević i prosjak”, Foto: JU Nikšićko pozorište

Nikšićko pozorište će novu pozorišnu sezonu otvoriti sa dva premijerna projekta - i to za Večernju scenu u pripremi je komedija „Gospodska krv“, poznatog crnogorskog dramskog pisca i publiciste Marka Kavaje, a za Dječiju scenu je najavljena predstava “Kraljević i prosjak” (12+) koja se, u koprodukciji sa Javnom ustanovom Centar za kulturu Petnjica, radi po romanu Marka Tvena.

Premijera „Gospodske krvi“ je 17. septembra, u 20 časova, najavljuju iz Nikšićkog pozorišta, dok će predstava „Kraljević i prosjak“ premijerno biti izvedena 25. septembra, u petnjičkom Domu kulture u 17 časova, u okviru tradicionalne manifestacije Opštine Petnjica - VI Bihorsko kulturno ljeto, dok je nikšićka premijera planirana za 27. septembar, a reprizno izvođenje je 28, u okviru “Septembarskih dana - Nikšić 2019”.

“Drama ‘Gospodska krv’ nastala iz pera Nikšićanina Marka Kavaje 1958. godine, u produkciji Nikšićkog pozorišta, publici će darivati oličenje realnog i iskrenog, što i karakteriše komediju del arte, kojoj i pripada. Režiju potpisuje Slobodan Marunović, koji je podjelu uloga povjerio poznatim, mladim crnogorskim glumcima: Nikoli Vasiljeviću, Ani Vučković, Dušanu Kovačeviću, Jeleni Nenezić Rakočević, Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću”, istakli su iz Nikšićkog pozorišta.

Reditelj Marunović je, nakon čitanja poznatog Kavajinog rukopisa, naglasio da „taj dramski tekst nosi usud čiste, istinite umjetnosti i ogoljenog života”

“Ova drama, pisana u molijerevskom duhu, vrlo je inspirativna i delikatna za inscenaciju. Opredijelio sam se za, uslovno rečeno, moderno čitanje ovog teksta u gradu koji ima sjajnu pozorišnu tradiciju i fenomenalnu publiku. Uvjeren sam da će ova ekipa mladih glumaca, koji već imaju zavidne karijere i stečenu reputaciju i uz iskusne saradnike među kojima su scenograf Aleksandar Saša Vukotić, kompozitor Slobodan Kovačević, kostimografkinja i profesorica na FDU u Beogradu, Ljiljana Petrović, profesor Ferid Karajica koji je zadužen za scenski pokret, iznijeti ovu dramu na scenu kao veoma gledljivu, na zadovoljstvo publike i producenta“, poručio je Marunović.

Komad „Kraljević i prosjak“ u adaptaciji i režiji Zorana Rakočevića, koji potpisuje i izbor muzike, mlađoj publici (12+) donijeće novo čitanje ovog poznatog romana klasične svjetske književnosti. Za scenografiju i kostime zadužena je mr Olivera Eraković, a uloge tumače: Anđelija Rondović, Gordana Mićunović, Nikola Vasiljević, Dobrilo Boban Čvorović, Milan Senić i Mihailo Krivokapić.

“Komad je planiran za uzrast 12 i više godina, a govoriće jezikom upozorenja, i to svim ljudima, i imajućim i nemajućim, i roditeljima, i nastavnicima, ali najviše će se doticati ciljnog uzrasta“, poruka je reditelja.

On je istakao i da je Tven značajan pisac koji prati odrastanje mnogih generacija, pa se prisjetio Toma Sojera, Haklberi Fina i drugih, a pored toga, Tven je i veliki pisac svjetske književnosti koji je zasluženo ostao svevremen i aktuelan.

“Njegov opus, mada prošaran veselim, ali duboko socijalnim, angažovanim temama, nosi veliko breme borbe za goli život. Njegovi likovi su na rubu egzistencije i većinom su potpuna društvena margina“, kaže Rakočević objašnjavajući da je za njega adaptiranje ovog naslova za pozorišnu scenu veliki izazov.

Reditelj dalje priča šta ga je vodilo u njegovom rediteljskom postupku.

„Prenošenje fabule romana ’Kraljević i prosjak‘, koja bi nam približila vesele dogodovštine i ponijela nas u avanture bosonogog djetinjstva, bio bi zločin prema sveukupnom Tvenovom nasljeđu i njegovom značaju za svjetsku literaturu”, ističe on i nastavlja:

“Razmišljam rediteljski, analizirajući fenomene današnjice. Svakako da se zebnje oko aktuelizacije uvijek mogu obistiniti, ako se jedan dragocjen siže prenese u oklop današnjice i banalno transponuje u ispraznost i parolu koja treba da nam saopšti nešto što već znamo.

Znamo da je ovo okrutan svijet, znamo da ’imati‘ i ’nemati‘ imaju nove zloćudnije oblike, da socijalni jaz svakim danom sve više produbljuje razlike među novokapitalističkim kastama, ali šta s tim? Ispričati priču u kojoj dva djeteta zavide jedan drugom zbog toga što jedan ima sve, a drugi nema ništa - to jeste samo polazišna tačka. Ali, šta zapravo žele? Šta je glad?; Šta je bogatstvo?”, pitanja su na koja će odgovore dati ovaj komad, kaže Rakočević.

Koordinate kojima se vodi ekipa predstave za djecu

Zoran Rakočević je posebno naglasio specifičan zaplet romana „Kraljević i prosjak“ kada se protagonisti “preobuku jedan u drugoga i počnu obojica da ostvaruju svoje želje”. Iako su se dječaci “zamijenili” i niko ne vidi razliku - “to nijesu identična lica”, kaže Rakočević.

„Nas je u adaptaciji poslužilo uozbiljavanje ovog zapleta. Dječaci se zamijene i niko ne vidi razliku - ali to nijesu identična lica. Odnosi među ljudima, i na dvoru, i u blatnjavom naselju, do te mjere su zaošijani nekakvim novim ‘kvalitetom’ brzine življenja, nepoznavanja, formalnosti u odnosima, nepostojanjem porodične bliskosti, otuđenjem, podivljalim materijalizmom, ispraznim jezikom progresa i idealizmom političko-društvenog prosedea, raspadom društvenih kodeksa i svojevrsnom kvartovskom hajdučijom, da su ljudi, jednostavno rečeno, zaboravili kako njima najbliži misle, funkcionišu, ali i kako izgledaju. Pogubljeni su i pobrkani identiteti, proizvode se društvne prihvatljivosti i norme, a individualnost se uzima površinski, spolja, kroz prizmu sljepila na prave probleme i nijemosti pred suštinskim nedostacima“, objašnjava Rakočević svoje scensko čitanje poznatog Tvenovog romana i dodaje da su baš to “koordinate kojima smo u ovom slučaju išli”.

Bonus video: