Nagrade “BIG SEE” za dva projekta iz programa “Kreativna Crna Gora”

Za priznanja “BIG SEE” svake godine konkurišu projekti iz 19 država jugoistočne Evrope, i to iz različitih oblasti dizajna
587 pregleda 0 komentar(a)
“Pasara Wooden Boat”, Foto: Ministarstvo kulture
“Pasara Wooden Boat”, Foto: Ministarstvo kulture
Ažurirano: 10.09.2019. 13:47h

Dvije ideje koje su podržane kroz program Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” dobile su prestižne nagrade “BIG SEE”, koje dodjeljuje slovenačko udruženje “Zavod žig”.

Riječ je o projektima “Solarna klupa” autorke Marije Bojović i “Pasara Wooden Boat” radionice “Plaforma”, odnosno autora Vitomira Vujovića. Oba projekta nagradjena su u kategoriji “BIG SEE Wood”

"Pomenute nagrade ujedno su i veliko priznanje programu “Kreativna Crna Gora”, u okviru kojeg je Ministarstvo kulture podržalo 11 mladih crnogorskih autora, u nastojanju da ideje umjetnika budu predstavljene domaćem i širem tržištu", navode iz Ministarstva.

Autorka Marija Bojović predstavila je prvu crnogorsku solarnu klupu - proizvod koji je već našao put do tržišta, te je dio mobilijara na više lokacija u Crnoj Gori. Sa druge strane, radionica “Plaforma”, koja se bavi proizvodnjom tradicionalnih barki, ne samo da je podržana kao kreativna ideja, već i kao projekat iz sfere nematerijalne baštine Crne Gore.

U okviru programa “Kreativna Crna Gora” uskoro slijedi raspisivanje i drugog konkursa, uz još veći budžet koji će biti opredijeljen autorima ideja iz oblasti kreativnih industrija.

Za priznanja “BIG SEE” svake godine konkurišu projekti iz 19 država jugoistočne Evrope, i to iz različitih oblasti dizajna.

Bonus video: