PRIKAZANO 90 RADOVA

Otvorena retrospektivna izložba Toma Pavićevića na Cetinju

Djela Pavićevića u CGU „Miodrag Dado Đurić“ mogu se pogledati do 15. oktobra
491 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Sa otvaranja izložbe, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Retrospektivna izložba Toma Pavićevića otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Narodnog muzeja „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. 

Izložbu, na kojoj je prikazano 90 radova iz višedecenijskog Pavićevićevog opusa, otvorila je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović, koja je i urednica monografije u izdanju NMCG i autorka monografskog teksta u njoj.

Ona je, kako je saopšteno iz Narodnog muzeja, kazala da je Tomo Pavićević jedinstven umjetnik i da istorija umjetnosti Crne Gore ne bi bila onakva kakva jeste bez njegovih djela.

Pavićević, prema njenim riječima, ne liči ni na koga, ali podsjeća na velika imena svjetske istorije umjetnosti.

"Traženje sebe (bukvalno i metaforičko), u korelaciji sa sopstvom i (mikro/makro) svijetom, zajednička je tema svih Tomovih ciklusa i svojevrsna koheziona cjelovitost stvaralačkog opusa. On je uzdiže na nivo univerzalne teme i zapitanosti pred sudbinom čovječanstva, u čijem središtu je pojedinac sa prefiksom „sve što je ljudsko nije mi strano“. No, Tomo pronalazi i „ono“ animalno, instinktivno u čovjeku, ne libeći se da ga (aludirajući značenjsko) targetira kroz svoje umjetničko djelo. Da nas ogoli do suštine", istakla Miranović.

Koautorka monografije, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić kazala je da je opus Toma Pavićevića specifičan, enigmatičan, možda jedan od najkontroverznijih u savremenoj crnogorskoj umjetnosti i da nije uklopljen ni ukalupljen ni u umjetnički, ni u društveni sistem, kao što ni Pavićević kao ličnost "nije uklopljen u ovakav sistem, na onaj način koji bi bio kao poželjan."

Kustoskinje izložbe su dr Anastazija Miranović i Ljiljana Karadžić, a tokom njenog trajanja biće upriličena promocija monografije uz stručno vođenje kroz izložbu, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Djela Pavićevića u CGU „Miodrag Dado Đurić“ mogu se pogledati do 15. oktobra.

Tomo Pavicevic je rođen 1952. godine u Titogradu. Završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Član je ULUCG-a od 1978.  Živi i radi u Podgorici. Do sada je imao 40 samostalnih, kao i brojne kolektivne izložbe. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, između ostalih nagradu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i nagradu “Milunovć, Stijović, Lubarda”.