Timur Tmurni za DPS nepoželjan na Kotorskom krugu

"Ovim očekivanim aktom sam stekao status disidenta i sve ću učiniti da antirežimskim medijima u Crnoj Gori i uglednim medijima u regionu ukažem na mizerni čin cenzure i gušenja slobodne riječi”
14194 pregleda 24 komentar(a)
Dr Goran Jovanović, poznatiji kao Timur Tmurni, Foto: Facebook, Facebook
Dr Goran Jovanović, poznatiji kao Timur Tmurni, Foto: Facebook, Facebook
Ažurirano: 19.09.2019. 15:22h

Satiričar, muzičar i pjesnik dr Goran Jovanović, odbornik Demokrata u SO Kotor, proglašen je nepoželjnim kao učenik mnaifestacije “Kotorski krug” koja je juče počela u tom gradu. Drugi po redu festival “Kotorski krug” pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, trajaće do subote, 21. septembra.

Programi manifestacije odvijaju se u Kulturnom centru Nikola Đurković. “Kotorski krug” lani je, u vrijeme dok je na vlasti u tom gradu bila koalicija opozicionih stranaka na državnom nivou, predvođena Demokratama, pokrenuo i organizovao Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor.

Ta manifestacija ima za cilj diskusiju o važnim pitanjima umjetnosti i društva uz učešće istaknutih intelektualaca/ki iz regiona i građana/ki grada Kotora, a na njenom prvom izdanju lani su učestvovali Aleksandar Jerkov, Enver Kazaz, Tatjana Bečanović Đurišić, Muharem Bazdulj, Marko Tomaš, Balša Brković i Stevan Kordić.

Na programu ovogodišnjeg festivala najavljeni su promocija Queer zbornika Dušana Maljkovića o čemu će govoriti autor i publicista Marinko Vorgić, o temi “Opasnost mita” govoriće Ivan Čolović, a o položaju intelektualca poznati pisac i kolumnista Ante Tomić i Marinko Vorgić.

Završne večeri festivala 21. septembra na temu “Moć riječi” govoriće prof. dr Tatjana Đurišić-Bečanović i mr Ksenija Rakočević.

Nastup satiričara, muzičara i pjesnika dr Gorana Jovanovića bio je najavljen za drugu veče “Kotorskog kruga”, u četvrtak 19. septembra kada je on na temu “Kultura dijaloga” trebalo da govori uz poznatog srpskog pisca i publicistu Teofila Pančića.

Međutim, zbog političke cenzure koju je preduzela Opština Kotor, u kojoj je u međuvremenu vlast preuzeo DPS sa svojim partnerima - SD, HGI, LP i odborniciom Brunom Lončarević, urednici festivala juče su iznenada morali da otkažu nastup Jovanovića koji je poznat pod umjetničkim pseudonimom Timur Tmurni.

“Sa velikim žaljenjem i iskrenom neprijatnošću, obavještavamo Vas da nam je danas saopšten zvaničan stav Opštine Kotor da Vi ne možete biti jedan od govornika na festivalu Kotorski krug. Jako nam je neugodno jer ste najavljeni u medijima, kao i na sajtu Ministarstva kulture, te se duboko izvinjavamo što Vas obavještavamo na dan početka festivala, ali molimo Vas za razumijevanje, jer smo i mi, kao organizatori o ovome obaviješteni danas. Imajući u vidu strukturu gostiju ovogodišnjeg Kruga, kao i činjenicu da su neki od njih već stigli u Kotor, te da je riječ o značajnim imenima regionalne kulturne scene, a da nam je najavljeno da bi Vaše učešće dovelo u pitanje održavanje festivala, molimo Vas za razumijevanje nas kao organizatora Festivala i važnost održavanja istoga, te nemogućnost da utičemo na novonastalu situaciju”, navodi se u mejlu koji je Jovanoviću juče uputilo uredništvo “Kotrorskog kruga”.

Oni su Jovanovića obavijestili da su Opštini Kotor, dva dana prije nego što su njega zamolili da učestvuje, proslijedili program festivala.

Jovanović je prihvatio učešće, a organizatori su onda njegovo ime, kao jednog od govornika, uvrstili u sve propagandne materijale i medijske najave.

Naredba koja je, međutim, juče stigla iz Opštine Kotor da je Timur Tmurni nepoželjan na festivalu, dovela je do njegovog iznenadnog izbacivanja iz programa te manifestacije.

Predsjendik Opština Kotor i šef kotorskog DPS-a Željko Aprcović nije juče želio da komenatriše ovaj događaj za “Vijesti”, upućujući novinara na v.d. sekretarku za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marinu Dulović (DPS).

Dulović je “Vijestima” rekla da je program festivala koji je uredništvo “Kotorskog kruga” objavilo kao konačan, promijenjen u odnosu na onaj koji je, nekoliko dana prije toga, prezentiran Opštini Kotor.

“Kao pokrovitelji festivala i neko ko pruža dio logistike za njegovo održavanje, smatramo da imamo pravo da utičemo na program te manifestacije”, bilo je sve što je Dulović htjela da prokomentariše u vezi sa izbacivanjem nastupa Jovanovića sa programa festivala.

Jovanović je juče na svom Fejsbuk profilu napisao da mu je bila velika čast što je pozvan da bude jedan od govornika na ovogodišnjem “Kotorskom krugu”, ali da su ga upravo obavijestili da je njegovo učešće otkazano.

“Još veću čast učinilo mi je nelegalno rukovodstvo Opštine Kotor na čelu sa komandantom pajserske ‘Vardar divizije’ Žeksom Aprcom, vojvodom od Vitaljine, Dubrovačke rijeke i splitske Lore, koje je na dan početka festivala striktno zabranilo moje učešće. Vrlo mi godi činjenica da sam ovim očekivanim aktom stekao status disidenta i sve ću učiniti da antirežimskim medijima u Crnoj Gori i uglednim medijima u regionu ukažem na mizerni čin cenzure i gušenja slobodne riječi”, napisao je Timur Tmurni na Fejsbuku.

Bonus video: