BLAGO MLADOG FARAONA

Rekordnih 1,42 miliona posjetilaca vidjelo izložbu Tutankamona u Parizu

Izložba je potukla prethodni rekord koji je postavila izložba "Tutankamon i njegovo vrijeme" 1967. godine u Parizu
1193 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: AP
Sa izložbe, Foto: AP

Izložba "Tutankamon, trezor faraona" večeras će zatvoriti vrata u Parizu ostvarivši rekord od najviše posjetilaca u istoriji Francuske, sa 1,42 miliona posjetilaca. 

Za šest mjeseci, koliko je trajala izložba, 1.432.170 ljudi prošlo je kroz Veliku halu u La Viletu, na sjeveroistoku Pariza, da vidi 150 predmeta pronađenih u grobu mladog faraona koji je vladao prije više od 3.300 godina, saopštili su danas organizatori.

Izložba je zabilježila rekordan broj posjetilaca, bila je otvorena do ponoći, a kada se zatvori večeras zvanično će biti najposjećenija izložba u istoriji Francuske.

Ona je potukla prethodni rekord koji je imala izložba "Tutankamon i njegovo vrijeme" koja je privukla više od 1,24 miliona posjetilaca 1967. u Parizu.

Izložbu 2019. godine je priredilo egipatsko Minsitarstvo antikviteta i kompanija IMG u saradnji sa muzejom Luvr, koji je pozajmio statuu Amona koji štiti Tutankamona.

Sistem onlajn rezervacija je uspostavljen i 150.000 karata je prodato preko interneta i prije samog otvaranja izložbe. Ona je velikim dijelom privukla francusku publiku, više od 90 odsto.

Zlatni nakit, skulpture, gravire, ritualni predmeti, na izložbi je predstavljeno 150 predmeta pronađenih u grobu mladog faraona 1922. godine, od kojih je 60 prvi put izašlo iz Egipta. Mada čuvena pogrebna maska nije poslata na put.

Ona je iz Kaira išla prvo u Los Anđeles  (700.000 posjetilaca) prije nego što je stigla u Pariz, a zatim ide u London u novembru u Galeriju Sači i zatim u druge velike gradove na turneji deset metropola koja se završava 2024. godine.

Blago mladog faraona će tada da bude izloženo u Velikom egipatskom muzeju u Kairu pored fundusa posvećenog Tutankamonu.