Petar Lubarda ujedinio i inspirisao tri generacije

U galeriji „Nikola I“ u Nikšiću predstavljeni radovi nastali tokom hepeninga „Lubarda: Ja sam ja i slikam svijet po svojoj volji“
823 pregleda 0 komentar(a)
Svuda su bili Lubardini motivi i simboli, Foto: Svetlana Mandić
Svuda su bili Lubardini motivi i simboli, Foto: Svetlana Mandić

U galeriji „Nikola I“ u Nikšiću predstavljeni su radovi koji su nastali tokom hepeninga održanog u maju pod nazivom „Lubarda: Ja sam ja i slikam svijet po svojoj volji“. Posjetioci izložbe, zahvaljujući radovima učenika osnovnih i srednjih škola, ali i mališana iz vrtića, mogli su da se prisjete motiva velikog umjetnika koji je „slikao isključivo vođen svojim instiktom“, a kome je „najveći učitelj bila Crna Gora“.

„Ova priča je ujedinila mnoge generacije - predškolce iz četiri nikšićka vrtića, osnovce iz 13 osnovnih škola iz Nikšića i srednjoškolce iz Nikšića, Cetinja, Danilovgrada, Plužina i Herceg Novog“, kazala je Marija Lazarević, istoričarka umjetnosti.

Crteži, slike i oslikane majice, a svuda Lubardini motivi i simboli - konji, guslari, pejzaži Crne Gore, jezera, jutra, bitke...

„Ovi mladi talenti su kroz igru boja i oblika, svojom stvaralačkom energijom predstavili na originalan način Lubardino djelo, a opet su svim tim simbolima dali svoj pečat. Beskrajne kamene pučine, plava i ljubičasta brda, hiljadu boja jutra, pokazuju univerzalnu sliku kosmosa i jednu novu dimenziju“, istakla je Lazarević. Hepening, koji je održan u maju, organizovan je povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, a u čast 45 godina od smrti slikara Petra Lubarda. Srednjoškolci, njih 45, koliko je i godina od smrti poznatog slikara, na isto toliko majica predstavilo je po jedan Lubardin detalj.

„Aktivnost Fondacije i naši ciljevi jesu da se oživi prisustvo umjetnika koji više nije živ, da mlade generacije upoznaju Lubardu. Kroz naše manifestacije Lubarda je ušao u kolektivno sjećanje, ljudi se ponovo susreću sa njegovim stvaralaštvom, novim tumačenjem i mnogim novim aspektima gledanja koji su se probudili upravo kada se ponovo pomenulo ime Lubarda. Nikola Tesla je rekao da imamo dva oka - jedno ‘zemaljsko’ i ‘jedno duhovno’. Treba nastojati da ona postanu jednu oko. U ovoj izložbi vidimo to oko koje je gledalo i to oko koje je sa osjećajem stvaralo svoju umjetnost, svoju slobodu i svoju volju“ kazala je predsjednica Fondacije „Petar Lubarda“, Đina Lazar, otvarajući izložbu.

Učenici danilovgradske Gimnazije izveli su igrokaz „Dva Petra“.

Bonus video: