Arheološki eksponati iz Risna izloženi u Bijelom Polju

Izložba pod nazivom „Sinihija-Continuum-Trajanje” posvećena je istraživanjima na lokalitetima Carine i Gradina
832 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa izložbe u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Kroz petogodišnje istraživanje na arheološkoj iskopini u Risnu pronađeno je više od sedam hiljada studijskih materijala i više od hiljadu inventarskih jedinica, istakao je viši konzervator dr Dejan Gazivoda na izložbi u bjelopoljskom muzeju.

Izložba pod nazivom „Sinihija-Continuum-Trajanje” posvećena je istraživanjima na lokalitetima Carine i Gradina, a realizovana je saradnjom Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i varšavskog univerziteta kroz međunarodni projekat Risinium, prijestonica kraljice Teute.

“CIlj izložbe je da se podstaknu nadležni organi da se oformi naučno istraživački centar u Risnu, da bi radovi mogli da traju tokom čitave godine, a ne samo periodično, sa napomenom na se takav lokalitet može turistički valorizovati”, kazao je dr Gazivoda, ističući da su na lokalitetu Carine pronađeno 6 objekata iz rimskog i ilirskog perioda.

Pronađeni su, napomenuo je on, i ostaci grijanja što je dokaz da se i u antici luksuzno živjelo u Risnu, dok su na lokalitetu Carine pronađeni ostaci dvije palate, dvije ulice i veći broj drugih objekata, zatim prsten sa likom boginje Artemide, više od 4 500 novčića sa likom kralja Balausa.

“Inače, brdo Gradina je važan lokalitet i po tome što su u posljednje tri godine tamo pronađeni ostaci ostaci hrama iz antičkog doba, crkve, džamije iz vremena osmanske vladavine, kao i starogrčki natpis od deset redova na čijem prevodu se radi,” kazao je on. Filolog Radomir Ilić, koji je takođe govorio na otvaranju izložbe, dodao je:

„Sve je podložno nestajanju i promjeni, samo je kultura nepropadljiva, pa kulturnim stvaralaštvom i čuvanjem i njegovanjem naše bogate kulturne baštine ostajemo u evropskom civilizacijskom kontinuumu”, kazao je Ilić.

U bjelopoljskom Muzeju je izloženo oko 50 eksponata, a izložba će za sve zainteresovane biti otvorena do 10 oktobra.

Bonus video: