"GLAS SA PLOČNIKA"

U Bijelom Polju promovisana knjiga Ljupke Kovačević: Otvoreno o protestima majki

Jedna od organizatorki i kooridnatorka protesta za Bijelo Polja Rosanda Lola Peković je kazala protesti nisu bili samo borba majki sa troje i više djece, već borba protiv nepravde i bezakonja
447 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa promocije u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.09.2019. 19:43h

Za ovu knjigu ideja je potekla dok smo štrajkovale glađu ispred zgrade Skupštine Crne Gore i tada sam obećala ženama da ću zapisati i objaviti ono što nam se dešavalo”, kazala je autorica knjige “Glas sa pločnika” Ljupka Kovačević, na promociji u Bijelom Polju.

Knjiga je presjek svih dešavanja od  decembra 2016. godine do maja prošle godine, koji se odnose na  ukidanje doživotne naknade majkama sa troje i više djece.

“U knjizi su detaljno opisano razlozi zbog kojih su žene štrajkovale kao i način na koji su takve odluke prihvatale njihove porodice, a tu su i pjesme koje su pisale žene“, kazala je Kovačević,dodajući da vjeruje da je to bio najveći otpor ili borba .

“To je dokument koji sadrži sve ono što se nama dešavalo tokom protesta. Ja vjerujem da je to najveći otpor ili borba za prava u zadnjih četvrt vijeka koje su vodile žene  i  još uvijek vode sa neizvjesnim ishodom,  ali sa sigurnošću da pravda neće biti zadovoljena sve dok one ne ostvare svoja prava “, kazala je Kovačević.

Jedna od organizatorki i kooridnatorka protesta za Bijelo Polja  Rosanda Lola Peković je kazala protesti nisu bili samo borba majki sa troje i više djece, već borba protiv nepravde i bezakonja, korumpiranog sistema čime su najviše pogođene ranjive grupe - žene i djeca.

Sa promocije
Sa promocije(Foto: Jadranka Ćetković)

“Zato je ova knjiga toliko važna jer se ona može tretirati sa građanskog, psihološkog ali i sa političkog aspekta. Ona je upravo dokaz , kako i na koji način funkcionise državni  aparat. Knjiga jeste posvećena  majkama koje se bore za ostvareno pravo, ali je autorica jasno navela šta je uzrok i koje su posledice ovog i drugih problema koje trpe žene”, kazala je Peković.

Ona je naglasila  da ovo nije obična knjiga već javni dokument koji će ući u istoriju.

“Same poruke žena kada su prekinule strajk glađu  su dokaz ko su crnogorske žene, šta za njih znači porodica, kolika je njihova hrabrost i prkos prema nepravdi. Zapravo, to je ono sa čime se rađamo i šta ostavljamo u nasledstvo svom potomstvu”, kazala je Peković. 

Svoju pjesmu posvećenu Ljupki u znak zahvalnosti  je recitovala pjesnikinja Stana Španjević.