MESS odaje počast Slobodanu Milatoviću i Borki Pavićević

Program "In memoriam" u čast Milatovića i Pavićević biće održan prvog oktobra u prostorijama Galerije Gabrijel
1056 pregleda 0 komentar(a)
Pavićević/Milatović, Foto: Seecult.org
Pavićević/Milatović, Foto: Seecult.org

Internacionalni teatarski festival MESS u Sarajevu odaće počast reditelju i osnivaču crnogorskog Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, Slobodanu Milatoviću, kao i dramaturškinji i kulturnoj aktivistkinji Borki Pavićević, osnivačici Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, koji su preminuli ove godine, a za života su dali veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji, prenosi portal SeeCult.

Program "In memoriam" u čast Milatovića i Pavićević biće održan prvog oktobra u prostorijama Galerije Gabrijel, u okviru vanscenskog programa MESS Off. Ovogodišnje, 59. izdanje festivala počinje 28. septembra i traje do 4. oktobra.

"Slobodan Milatović (1952-2017) bio je otac alternativnog pozorišnog izraza u Crnoj Gori, izuzetan stvaralac, po opusu jedinstven... Osim eksperimentalnog festivala FIAT, utemeljitelj je i mnogih drugih važnih festivala koji su njegovali istraživačko i laboratorijsko pozorište", ističe se u najavi MESS-a.

Borka Pavićević (1947-2019), podsjeća MESS, bila je čest gost tog festivala, a od CZKD-a je u čitavom regionu stvorila prepoznatljivu "instituciju kritičkog mišljenja i afirmisanja prava na pobunu", u kojem su se jednako podsticala ljudska prava i pravda, umjetnost, kultura, istina, različitost i tolerancija.

MESS je ove godine fokusiran na temu fluidnog, odnosno nepostojanog života koji se odvija u uslovima stalne neizvjesnosti i ubrzanja na polju čitavog društvenog sistema.

Bonus video: