Svijet novih mogućnosti: "365 dana zajedno"

Izložba fotografija Ambroza Nikača i Relje Erakovića otvorena je do kraja sedmice u Podgorici u galeriji "Klub"
469 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Miloš Vujović
Sa izložbe, Foto: Miloš Vujović

Društvene mreže ne moramo da koristimo kako bismo iznova i iznova dijelili jednu te istu fotografiju - iz istog bazena, sa istim koktelom, istom pozadinom, iz istog luksuznog rizorta... Već možemo da ih koristimo kako bismo natjerali nekoga da se na trenutak udalji od sebe, zauzme drugačiju perspektivu i otkrije svijet nekih novih mogućnosti, poručio je portparol Crnogorskog Telekoma Matija Otašević otvarajući sinoć izložbu fotografija "365 dana zajedno" čiji su autori Ambroz Nikač i Relja Eraković.

Nikač se bavi stonim tenisom i streljaštvom i reprezentativac je Crne Gore u paraolimpijskim disciplinama, a ljubav prema filmu i fotografiji je usmjerio tako da završi filmsku školu za osobe sa invaliditetom.

Eraković, sa druge strane, radi kao docent na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju na predmetu filmska i TV kamera.

Postavka u Centru savremene umjetnosti, u galeriji "Klub" predstavlja krunu priče koja je trajala godinu dana i u okviru koje su dvojica umjetnika i prijatelja intenzivno razmjenjivali fotografije, uvodeći jedan drugog u svoj svijet i svakodnevicu.

Njih dvojica su se upoznali prije dvije godine na filmskoj školi namijenjenoj osobama sa invaliditetom sa različitih strana katedre.

Kako se škola primicala kraju, njihovo prijateljstvo se razvijalo, a želja da ostanu u kontaktu rezultirala je, saglasni su umjetnici, na najbolji način - projektom „365 dana zajedno“ koji je dobio podršku Telekoma. Presudna je bila, kažu oni, zajednička ljubav prema planini.

„Igrom slučaja upoznah Relju i kroz priču vidjeh da i on voli i šume i gore, planine i svježi vazduh. Tako i poče ova naša priča; preko slika mi pričamo često, a ja ponekad zatvorim oči da osjetim taj vazduh svježi, kroz slike se prisjećam mog detinjstva i kako bi lijepo bilo da se i ja tih vrhova dočepam. Mnogo sam proveo vremena u planini, nažalost sad više ne mogu da idem, ali zahvaljujući bratu Relji i njegovim fotografijama imam osjećaj kao da sam ponovo tamo. Kako kažu stari - nada zadnja umire, a ja planiram još dugo da živim. Ko zna šta će sjutra biti, moža i ja taj vrh posjetim“, kazao je Nikač.

Projekat je od početka zamišljen da budu u stalnom kontaktu na malo drugačiji način - preko fotografija, snimajući, komentarišući i tako komunicirajući.

„Iako smo bliski mi vodimo različite načine života i ovo se nametnulo kao idealno rješenje da budemo 'stalno zajedno'. I bićemo, stranice na društvenim mrežama će nastaviti da žive i nakon izložbe. Htjeli smo da pokažemo i da dobra fotografija može da se snimi i jednostavnijom kamerom, ovoga puta telefonom, jer smo željeli da uvijek možemo da podijelimo neki dobar trenutak. Držali smo se Njegoševe čuvene rečenice: 'Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka'. Naravno, posebnu zahvalnost dugujemo Centru savremene umjetnosti gdje su radovi izloženi,a i Telekomu zbog podrške tokom rada na projektu“, poručio je Eraković.

Otašević je dodao da je "priča o tehnologiji i priča o povezanosti".

"Jer, Ambroza i Relju povezala je ljubav prema umjetnosti, fotografiji i avanturi, a tehnologija je poslužila samo kao sredstvo da izraze isti senzibilitet i da prenesu poruku jedan drugom, a putem društvenih mreža i svima nama. U tome su uspjeli - uveli su nas u svijet novih, i što je važnije, različitih mogućnosti“, zaključio je Otašević.

Izložba "365 dana zajedno" može se pogledati do kraja ove sedmice.

Galerija

Bonus video: