Izložba djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Mojkovcu

Izložba je rezultat radionica Art-terapije koje su organizovane tokom ljeta, a koje je vodila Ana Miljkovac, akademski vajar i profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću
536 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od izloženih radova, Foto: Privatna arhiva
Jedan od izloženih radova, Foto: Privatna arhiva

Izložba likovnih radova djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju iz Mojkovca i Kolašina otvorena je proteklog petka u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Mojkovcu.

Izložba je rezultat radionica Art-terapije koje su organizovane tokom ljeta, a koje je vodila Ana Miljkovac, akademski vajar i profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Radionice su dobile su naziv “Kondorov let” po prvoj u nizu inspiracija za crtanje i slikanje. Kao i naredne, uključivala je audio - vizuelne podsticaje koji otvaraju vrata slobodi, igri, kreativnosti...

rad
Jedan od izloženih radova(Foto: Privatna arhiva)

“Blagotvorno dejstvo Art terapije zasniva se na specifičnim karakteristikama kreativnog procesa među kojima je osnovna potvrđivanje sopstvenog ega pri tom procesu. To je poseban vid pročišćenja poslije koga se osoba osjeća bolje, snažnije, spremnije… U svijetu je poznat oblik likovne umjetnosti ART BRUT za čije je ime zasluzan poznati slikar Žan Dubufi. On se borio za stimulisanje svih vrsta likovnog izražavanja osoba van akademske tradicije likovne umjetnosti. Neke od najznačajnijih svjetskih galerija, među kojim i Gugenhajm, imaju obimnu kolekciju njihovih radova”, objšnjavaju organizatori.

Radionice su izvedene u saradnji sa JU Dnevnim centrom za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju - Mojkovac, JU Centrom za kulturu- Kolašin, Udruženjem roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju- Mojkovac, NVO Udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama i smetnjama u razvoju “Zvijezda” iz Kolašina.

Bonus video: