5. OKTOBRA NA PROMOTIVNOJ TRIBINI

Hercegnovski strip festival gostuje u Mostaru i Banjaluci

Udruženje ljubitelja stripova nastavlja misiju umrežavanja sa regionalnim manifestacijama posvećenim devetoj umjetnosti
613 pregleda 1 komentar(a)
Sa ovogodišnje manifestacije, Foto: Zvezdana Kujović
Sa ovogodišnje manifestacije, Foto: Zvezdana Kujović

Nakon izuzetno uspješnog i po ocjenama učesnika i posjetilaca još jednog vrhunski organizovanog izdanja Hercegnovskog strip festivala, održanog trinaesti put na više lokacija u gradu, hercegnovsko Udruženje ljubitelja stripova nastavlja misiju umrežavanja sa regionalnim manifestacijama posvećenim devetoj umjetnosti, poručili su iz organizacije.

“U tom kontekstu Hercegnovski strip festival ima dva zvanična nastupa na predstojećim festivalima stripa u Banjaluci i Mostaru. Na drugom izdanju Međunarodnog salona stripa u Banjaluci, HSF će se predstaviti u subotu 5. oktobra na promotivnoj tribini koju će voditi poznati regionalni strip znalac Zoran Pejić”, istakli su organizatori.

“Istog dana predstavnici HSF-a će u okviru četvrtog izdanja bratskog festivala MoStrip, voditi tribinu o legendarnom strip junaku Dilanu Dogu sa autorima tog stripa Markom Mastracom i Đankarlom Marzanom”, dodaje se u saopštenju.

“Takođe na Smotri stripa u Mostaru, ali u nedjelju 6. oktobra, predstavnici HSF-a učestvuju i na tribini na kojoj se predstavljaju sjajni autori italijanske devete umjetnosti Roberto Dizo, Alesandro Boći, Đuzepe Kandita i Đani Sedioli”, ističe se u najavi.

HSF
HSF

Iz organizacije hercegnovske manifestacije posvećenoj devetoj umjetnosti, najavili su još noviteta u narednim danima, a za koje kažu da će “ponovo potvrditi izuzetan kvalitet i regionalnu prepoznatljivost HSF-a kao jednog od najznačajnijih promotera stripa, Herceg Novog i Crne Gore”.

Ovogodišnje izdanje HSF-a koji se održao početkom septembra, bio je u znaku obilježavanja značajnih istorijskih momenata poput 90 godina od izlaska “Tin Tina”, 80 godina “Betmena”, 60 godina “Asteriksa”, 50 godina “Alana Forda” i 50 godina najpoznatijeg balkanskog stripa “Dikan”. 

U tom kontekstu predavanja su održale legende ovdašnjeg strip stvaralaštva, autor “Dikana”, Lazar Sredanović, crnogorski teoretičar stripa Luka Rakojević, te poznati strip znalci Moreno Buratini, Iztok Sitar, Vladimir Vesović, Milko Peko, Zoran Stefanović, Enis Čišić i mnogi drugi.

Na hercegnovskoj manifestaciji učestvovali su kao specijalni gosti i britanski umjetnici Bo Kuk i Sajmon Dejvis, Argentinac Enrike Bresia; Italijani Vanesa Belardo, Paskal del Vekio, Andrea di Vito i Mario Alberti, te Španci Raul Alen i Havier Fernandes, kao i Belgijanac Alan Morise.

Preporučujemo za Vas