K moru, jezeru ili nekoj drugoj rijeci

Projekat ‘To the Sea, a Lake or Another River’ čine tri video rada nastala saradnjom (video) umjetnice Sare Rajaei i književnice Neve Lukić
526 pregleda 1 komentar(a)
Jedan od radova
Jedan od radova

Izložba “K moru, jezeru ili nekoj drugoj rijeci” (To the Sea, a Lake or Another River) umjetnica Sare Rajaei i Neve Lukić biće otvorena u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u podgoričkoj galeriji Perjanički dom večeras u 20 časova.

Projekat ‘To the Sea, a Lake or Another River’ čine tri video rada nastala saradnjom (video) umjetnice Rajaei i književnice Lukić.

“Spomenute radove veže spori slijed dešavanja, a prati ih naracija koja dočarava ne samo daleka sjećanja iz djetinjstva, već i ona bliža, odraslija”, zapisala je kustoskinja izložbe Teodora Nikčević koja će i otvoriti izložbu.

Rajaei je iransko-holandska umjetnica koja u svojim radovima proučava koncept vremena kroz promišljanja o odsustvu slike, psihologiji sjećanja, usmenoj istoriji, narativnim metodama, kao i prostoru - kako fizičkom, tako i psihološkom. Njen umjetnički opus obuhvata kratke filmove i video instalacije koje se zadržavaju u međuprostorima između pripovijedanja i slikovnosti.

Lukić je magistrirala istoriju umjetnosti i arheologiju na Sveučilištu u Zagrebu, te teoriju moderne i savremene umjetnosti na Univerzitetu u Lajdenu, u Holandiji.

Radi kao slobodna autorka, likovna kritičarka i kustoskinja i vodi radionice kreativnog pisanja.

Objavila je zbirke kratkih priča, zbirke poezije i slikovnicu za djecu.

Pisanje kombinuje s drugim umjetničkim izrazima, s ciljem stvaranja interdisciplinarnih umjetničkih djela bliskih književnoj predstavi i filmu.

Lukić i Rajaei od 2011. zajedno rade na raznim izložbama, prezentacijama i radionicama.

Postavka se može pogledati do 30. oktobra

Bonus video: