Svaki koncert je nova avantura: Imaćete priliku da doživite puno mladalačke energije i spremnosti na rizik

Crnogorskoj publici predstaviće se programom koji je omaž muzičkom stvaralastvu “Keni Klark i Frensi Boland Big benda”, a orkestrom će dirigovati Džigs Vikhem
456 pregleda 0 komentar(a)
BuJazzO jazz orkestar, Foto: Nico Pudimat
BuJazzO jazz orkestar, Foto: Nico Pudimat

Omladinski džez orkestar Savezne Republike Nemačke “BuJazzO” u sklopu Balkanske truneje posjetiće i Crnu Goru. Naime, najprije će se u srijedu 9. oktobra predstaviti publici u Podgorici koncertom u velikoj sali KIC-a Budo Tomović, dok će 11. oktobra svirati ljubiteljima džeza u hercegnovskoj Dvorani Park.

Izuzetni muzičari u usponu zajedno sa renomiranim dirigentima i predavačima čine zvučno telo sa najvišim muzičkim standardima.

Orkestar “BuJazzO” osnovan je 1988. godine od strane Petera Herbolzhejmera, a upravo se on danas smatra odličnim talent centrom za buduće džezere jer u njemu sviraju mladi muzičari stari između 17 i 24 godine, a većina njih su studenti na njemačkim i međunarodnim muzičkim akademijama.

Članovi se ne zadržavaju previše u BuJazzO orkestru, svega nekoliko godina, ali se upravo sviranje u njemu smatra odskočnom daskom za uspješnu muzičku karijeru.

Crnogorskoj publici predstaviće se programom koji je omaž muzičkom stvaralastvu “Keni Klark i Frensi Boland Big benda”, a orkestrom će dirigovati Džigs Vikhem.

Izabrali su da sviraju upravo program jednog od najistaknutijih jazz big bendova formiranih izvan Sjedinjenih Američkih Država jer kako kaže Džigs, upravo je “Keni Klark i Frensi Boland Big bend” postavio standarde u Evropi i šire kao samostalan i nezamjenljiv glas džeza.

Prvi put nastupate u Crnoj Gori, publici u Podgorici i Herceg Novom predstavićete program koji je posvećen muzičkom stvaralaštvu “Keni Klark-Frensi Boland Big Band”. Zašto ste baš odabrali opus ovog big benda da mu napravite omaž?

Keni Klark-Frensi Boland Big Band, okupljen oko američkog bubnjara Keni Klarka i belgijskog pijaniste i aranžera Frensija Bolanda je nastao 1961. godine, na inicijativu producenta Pierluiđi Điđi Kampi, rođenog u Italiji i nastanjenog u Kelnu. On je podržavao bend i producirao ovaj bend sve do njegovog raspada 1972. godine. Điđi Kampi je preminuo 2010. godine, a 2018. godine Savezni džez orkestar je ekskluzivno dobio više od 250 ručno pisanih originalnih aranžmana Keni Klark-Frensi Boland Big Benda kao dio njegove zaostavštine. Na to smo posebno ponosni. Ja sam izabrao upravo ovu muziku za Savezni džez orkestar, jer je BuJazzO pravo muzičko tijelo, koje može prenijeti ovo blago mladim generacijama džezera i naravno - publici.

Koliki je bio uticaj Keni Klark-Frensi Boland Big Benda na globalnu muzičku-džez scenu?

Keni Klark-Frensi Boland Big Bend je godinama postavljao standarde u Evropi i šire kao samostalan i nezamjenljiv glas džeza. Muzičari ovog ansambla su bili, i sada su, evropske džez legende, poput: Džonija Grifina, Ronija Skota, Sahiba Shihaba, Duška Gojkovića i mnogih drugih. Veliki uspjeh Điđi Kampa se sastoji u tome što je udružio ove velikane u jedan orkestar. Aranžmani Frensi Bolanda i danas važe kao uzori i prekretnice u istoriji džeza.

Pošto je u džez muzici neophodna imporovizacija, koliko će se koncert u Podgorici razlikovati od onoga koji će biti u Novom. I hoće li se razlikovati samo po muzičkom izražaju ili i po repertoaru?

Time što se muzika u većem dijelu improvizuje dovodi do toga da je svaki koncert sam po sebi drugačiji. Aranžmani su uvijek isti, ali solisti od njih stvaraju uvijek nešto novo. Svaki koncert je jedna nova avantura i imaćete priliku da doživite puno mladalačke energije i spremnosti na rizik.

Danas kad je popularna potpuno drugačija muzika, kakav je status Big bendova poput Vaših u svijetu?

Naš „BuJazzO“ je nacionalni omladinski džez orkestar Savezne Republike Njemačke i dobija podršku Ministarstva za porodicu, seniore, žene i mlade. Mi putujemo često i nastupamo rado kao kulturni ambasadori Njemačke u inostranstvu, npr. na prijemima povodom Dana njemačkog jedinstva. BuJazzO na predivan način predstavlja državnu strukturu podrške mladima. Slično je kao u sportu- prvo nastupate u regionalnoj, pa u saveznoj ligi i naposlijetku u reprezentaciji. BuJazzO je njemačka nacionalna džez reprezentacija za muzičarke i muzičare starosti najviše do 24 godine. Pored toga, ja dirigujem u Njemačkoj u džez orkestru Savezne zemlje Brandenburg.

U biografiji benda stoji da je “BuJazzO” bend iz snova za svakog kompozitora i dirigenta. Šta to zapravo znači?

Muzičari su uprkos malom broju godina koje imaju kad postanu naši članovi stekli su prilično veliko iskustvo, svirajući u omladinskim džez orkestrima saveznih zemalja i svi već studiraju na univerzitetima. Svi vole ovu muziku i ulažu puno energije, što se može osjetiti i čuti. Motivacija i međusobno uvažavanje je ogromno. Organizacija orkestra je veoma profesionalna. U ovom savršenom ambijentu se može raditi na najvišem nivou.

Orkestar BuJazzO čine muzičari u usponu, starosti od 17 do 24 godina, koji studiraju i sarađuju sa renomiranim dirigentima. S obzirom na to da ima dosta talentovanih muzičara, šta je presudno kada birate mlade članove ovog orkestra?

Veoma jednostavno: Kvalitet. Budući BuJazzO-muzičari i muzičarke donose pravu mješavinu obrazovanja, iskustva, tehnike i bogat muzički rječnik, kombinovan sa motivacijom, upečatljivom ličnošću i posebnim džez - začinom. Mi svake druge godine tražimo najbolje, i tom prilikom četiri dana slušamo muziciranje 200 kandidata, kako bismo iz te grupe izdvojili najbolje za sljedeće dvije godine.

Mladi muzičari koji sviraju u Vašem orkestru ne zadržavaju se predugo, svega nekoliko godina, tokom studija. Koliko ih sviranje u orkestru kasnije ohrabri da krenu sa solo karijerama, i dešava li se da neki bivši članovi opet sviraju s vama na koncertima, kao solisti?

Orkestar postoji već 31 godinu i imamo oko 900 bivših muzičarki i muzičara. Mnogi od njih su započeli solo karijeru, ili su sada profesori na raznim obrazovnim institucijama i univerzitetima širom svijeta. Naše nekadašnje članove rado pozivamo kao mentore u radnim fazama, ali rijetko kao koncertne soliste. Važnije je da naši mladi ljudi sviraju, kako bi stekli iskustvo.

Nagrade dokazuju smisao rada

Orkestar je dobio i nekoliko nagrada od kojih su najznačajnije Frankfurtska muzička nagrada 2018. i ECHO JAZZ Prizevinner 2012. godine. Koliko one znače za dalji razvoj orkestra?

Nagrade dokazuju smisao našeg rada u oblasti podrške razvoju mladih. Prošle godine smo dobili Frankfurtsku muzičku nagradu. To pokazuje visok status ovog orkestra koji je u međuvremenu dostignut. BuJazzO je dragocjena veza između muzičkog obrazovanja i profesije. Rad i muzička kompetencija orkestra su veoma važni za samopouzdanje, ozbiljnost, profesionalnost i samo prihvatanje džeza. Predstavlja nam izuzetno zadovoljstvo da sve ovo možemo predstaviti u Crnoj Gori.

Bonus video: