Mlade pletilje iz Nikšića izlažu radove: Niti u službi čovjeka i čovječnosti

Radionica postoji tri godine i isto toliko puta je organizovana izložba
1526 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Sa izložbe u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva

U galeriji „A“ u Trim centru u Nikšiću deset mladih pletilja izložilo je radove koji su nastali u sklopu Školice pletenja i tkanja, koju je u avgustu realizovala „Radionica Aleksandra RAM“ iz Nikšića. Izložba je bila prodajno-humanitarnog karaktera a sav novac od prodaje doniraće nikšićkom Udruženju za pomoć licima ometenim u psihofizičkom u razvoju. Jedna od članica pomenutog Udruženja, Jelena Bulatović, bila je tokom obuke specijalna gošća. Uz 21 eksponat, koje su uradile polaznice škole bilo je i sedam triptiha Rajke Milatović.

“Svaka nit u ovom izložbenom prostoru služe čovjeku i čovječnosti. Upletene i upredene ili utkane u 42 eksponata posebna su imaginacija koja nudi čovjeku nadu, svjesnost, intimnost, mir”, kazala je novinarka Sonja Vujadinović koja je otvorila izložbu.

Radionica postoji tri godine i isto toliko puta je organizovana izložba.

„Stablo Radionice je preplet bezbroj niti. Tri godine Radionica tka stablo po nacrtima i skicama inženjerke arhitekture Aleksandre Milatović, koja je nagradila snovaljku i otputovala sa svojom niti. Treći put, Aleksandrina nit nas sabira ne samo da vrednujemo umjetnički domet izatkanih ideja, emocija i boja, već da osjetimo i odgonetamo snagu simbola i ljepotu emocije koja je najdublja i najsušastvenija u ljudskoj patnji. Ta emocija povlašćena je u odnosu na vrijeme i ljudsku konačnost”, istakla je Vujadinović.

Školicu pletenja i tkanja Radionica je realizovala uz podršku FLEX programa koji implementira Američki savjet, a finansira Vlada SAD-a, a deset djevojaka je učilo da plete i tka u vajarskom ateljeu Sretena Milatovića.

Bonus video: