Otvaranje izložbe Dušana Zidara sjutra u Podgorici

Dušan Zidar je rođen 1962. godine u Ljubljani. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, na odsjeku za vajarstvo gdje je završio i postdiplomske studije
286 pregleda 0 komentar(a)
Ilustarcija, Foto: Duško Miljanić
Ilustarcija, Foto: Duško Miljanić

Izložba djela Dušana Zidara "Dorijan - Dorijan Grej" biće otvorena sjutra veče u Podgorici, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Klub, u 20 časova.

"Naslov izložbe Dušana Zidara ukazuje na složenu metaforičku igru brojnih značenja koja se neprestano prepliću na dvodimenzionalnim slikama uklopljenim u kompoziciju izložene prostorne instalacije. Samu instalaciju čine tri sloja: frontalno, digitalne slike insekata na prozorima; zatim centralna, viseća kompozicija od tri velika akvarela, slikana na obje strane formata, s kojom se prepliću digitalne grafike manjeg formata i suptilni crteži insekata na japanskom - vaši - papiru; dok zadnji sloj predstavlja digitalna grafika s akvarelističkim intervencijama postavljena na galerijski zid. Ova troslojnost poziva gledaoce na shvatanje da struktura stvarnosti nije linearna, te odražava umjetnikovo hipoteziranje i koketiranje s kvantnom strukturom svijeta. Troslojni prikaz više ne omogućava sigurnu fenomenološku distancu u odnosu na prazninu iza slike, ogledala, zida koja bi osigurala transcendenciju sadržaja. Gledalac je suočen s idejom da slika stvarnosti zapravo može biti kontinuirani sljed događaja koji se transformišu iz jednog oblika u drugi, bez logičke veze uzroka i posljedica", navodi Spiro Mason o radu Zidara.

Dušan Zidar je rođen 1962. godine u Ljubljani. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, na odsjeku za vajarstvo gdje je završio i postdiplomske studije. Imao je brojne samostalne i grupne izložbe u Sloveniji i inostranstvu. Od 2000. godine radi kao profesor na Univerzitetu u Mariboru, Fakultet za obrazovanje, Odsjek za likovnu umjetnost.

Bonus video: