Kritički pogled na svijet Brigite Antoni

Ovaj ciklus čini devet akrilika na platnu, manjeg i većeg formata, a dopunjen je odabirom minijaturnih crno-bijelih crteža koji su nastali ranije, a pored ovoga biće izložen i naknadno koncipiran objekat u prostoru. Izložba će biti dostupna publici do 28. oktobra
728 pregleda 0 komentar(a)
Brigita Antoni, Foto: Privatna arhiva
Brigita Antoni, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.10.2019. 08:07h

Nakon tri samostalne izložbe u Crnoj Gori, umjetnica Brigite Antoni prvi put će se predstaviti u Ulcinju gdje i živi, sjutra u umjetničkoj galeriji Zavičajnog muzeja (Kula Balšića) u ulcinjskom Starom gradu. Antoni će se lokalnoj publici predstaviti eksperimentima u „novom“ mediju - serijom slikarskih radova pod zajedničkim nazivom „Mjesec je mokar i divalj“.

Ovaj ciklus čini devet akrilika na platnu, manjeg i većeg formata, a dopunjen je odabirom minijaturnih crno-bijelih crteža koji su nastali ranije, a pored ovoga biće izložen i naknadno koncipiran objekat u prostoru. Izložba će biti dostupna publici do 28. oktobra.

Mjesec je mokar i divalj
Jedan od radova izložbe “Mjesec je mokar i divalj”(Foto: Privatna arhiva)

“Time je formirana prostorna instalacija koja na prvi pogled odudara od onog izraza po kojem je likovni govor umetnice prepoznatljiv na crnogorskoj sceni. Osnovno pitanje posmatrača upoznatog, ili potpuno neupoznatog, sa njenom dosadašnjom praksom moglo bi biti sledeće: koji je to ‘mjesec’ u Brigitinom sazvježđu i zašto ga, u svojim vizijama, ona doživljava baš tako - kao crnu, sunđerastu mrlju promjenljivih dimenzija i oblika, odnosno kao sjenku koja reflektuje skoro nevidljivu svjetlost sa površine platna, dok presijeca upadjlivu liniju horizonta na pozadini živih boja u izrazitom kontrastu?”, ističe istoričar umjetnosti Marko Stamenković.

Novi radovi mlade crnogorske umjetnice nastali su tokom 2019. godine u njenom, kako ističe - životnom i, istovremeno, radnom prostoru - u kući okruženoj ogromnim kultiviranim vrtom nadomak urbanog područja Ulcinja ili u neposrednoj blizini ušća rijeke Bojane u Jadransko more.

Isticanje vremena i mjesta nastanka njenih radova, a naročito isticanje veze između vodenog i nebeskog ambijenta u kojem je i zahvaljujući kojem je sadržaj izložbe nastao nije proizvoljno, već presudno za razumijevanje ove izložbe, ističe Stamenković.

“Zašto? Zato što umjetničke izložbe nijesu samo postavke umjetničkih radova u izložbenom prostoru. Ova je, na primjer, proizvod jednog samozatajnog svjetonazora tridesetdvogodišnje žene čiji je samosvjesni i kritički pogled na svijet, koliko god nenametljiv, diskretno uperen u određenom smjeru - u smjeru pretežno patrijarhalnog, mačističkog i seksističkog miljea društvenih odnosa, ispolitizovanih do onog stepena banalnosti koji opšte društveno stanje jedne lokalne zajednice ili više njih zajedno održava na dugoročnom nivou statusa quo. Začudna svetlost koju ‘mjesec’ sa Brigitinih slika baca na posmatrače zapravo pada na njihovo stanje inertnosti, pasivnosti, ustajalosti i nepokretnosti, ili na ono stanje svijesti koje masu pojedinaca drži u prećutno opšteprihvaćenom, ali lažnom osjećaju sigurnosti. Kao crna mrlja na platnu, ili njena monstruozna, košmarna sjenka, taj deformisani osjećaj umjesto optimizma emituje još samo neprijatan miris buđi - poput objekta na ulazu u izložbeni prostor”, objašnjava istoričar umjetnosti. Brigita Antoni je rođena 1987. u Baru. Završila je diplomske i postdiplomske studije grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, dobivši nagradu za slobodni crtež. Od 2013. se fokusira na digitalne umjetnosti.

Bonus video: