“Susret je najveći dar” Branke Bogavac

Branka Bogavac je rođena 1937. godine u Virpazaru. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. godine
729 pregleda 0 komentar(a)
Branka Bogavac, Foto: Privatna arhiva
Branka Bogavac, Foto: Privatna arhiva

Knjiga poznate crnogorske novinarke i publicistkinje Branke Bogavac “Susret je najveći dar” biće predstavljena danas u Podgorici, u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u 19 časova. O knjizi će govoriti: književnik Miraš Martinović, prof.dr Draško Došljak i prof. Zorica Joksimović, a moderator večeri je Amer Ramusović.

“Naslov knjige ‘Susret je najveći dar’ odnosi se najprije na moje susrete s velikim ljudima. Ljudi koje sam imala sreću da sretnem darivali su mi svoje riječi - onako, za ljubav susreta, za ljudsku ljubav, za moju ljubav za njihove knjige i njihove riječi, jednostavno, poklonili su mi ih, a ja ih, s moje strane, prenosim svima onima koji vole da čitaju, koji vole knjige. Tako moj susret s tim ljudima postaje mjesto rasprostiranja njihovih riječi, mjesto odakle će one otići još dalje i stići do onih koji će ih primiti kao darove koji će ih obogatiti. I to rasprostiranje njihovih poklona je moje uzdarje za njihov dar. Naslov se takođe odnosi i na sve susrete s prijateljima kao i dobronamjernim ljudima za koje nešto znači. Ima li išta ljepše od susreta s čovjekom?“ kaže autorka.

Branka Bogavac je rođena 1937. godine u Virpazaru. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. godine. U Pariz, gdje i danas živi, došla je 1964. godine, kao stipendista kulturnih razmjena Jugoslavije i Francuske. Na Sorboni je završila slavistiku 1968. godine, gdje je i magistrirala. Predavala je srpkohrvatski jezik u zvanju docenta (chargée de cours) na Sorboni, Pariz-VIII, 1977/78. godine. Dvadeset godina je bila profesorka u Jugoslovenskoj dopunskoj školi i na Radničkom Univerzitetu u Parizu. Decenijama je objavljivala intervjue na cijelom jugoslovenskom prostoru, i objavila je 12 knjiga. Za svoj publicistički rad na planu afirmisanja francusko-jugoslovenske kulture i angažmana na istom polju, kao i direktorku Kulturnog centra Srbije i Crne Gore u Parizu, Francuska ju je odlikovala ordenom “Viteza umjetnosti i književnosti” 2013. Godine. Nakon Dada Đurića i Danila Kiša, ona je jedini nosilac tog priznanja u Crnoj Gori.

Bonus video: