Šareni svijet slova koji podstiče dječiju maštu

Pedagoškinja Vjera Bjelica istakla je da ”šarena i lijepa, moderno dizajnirana sveska, privlači pažnju djeteta”
523 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Svetlana Mandić
Sa promocije, Foto: Svetlana Mandić

Prva slovarica na ijekavici “Svako slovo ponešto novo”, namijenjena učenicima drugog i trećeg razreda, kao i nastavnicima i roditeljima, autorki Ljiljane Đurović i Ane Radojičić, promovisana je u Nikšiću. Autorke radne sveske su učiteljice iz nikšićke Osnovne škole “Luka Simonović”.

“Sigurna sam da će ovaj svojevrsni priručnik, koji posebno plijeni pažnju svojim zanimljivim i brojnim ilustracijama, posebno prilagođenim za svako od 32 slova koliko ih ima u crnogorskom jeziku, prihvatiti naši učenici i da će im poslužiti da kroz igru i zabavu savladaju gradivo”, kazala je na promociji slovarice, potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević.

Direktorica Narodne biblioteke “Njegoš”, Renata Bulajić, istakla je da je riječ o interaktivnoj publikaciji pedagoškog i edukativnog karaktera koja prati nastavne sadržaje, obogaćena u likovno-grafičkom smislu i propraćena adekvatnim ilustracijama.

“Na taj način dodatno motiviše učenike i uvodi ih u carstvo slova koje je upotpunjeno poetskim i proznim tekstovima autorki, zagonetkama, rebusima, poslovicama, uz prisustvo duhovitih dosjetki”, kazala je Bulajić.

Prema njenim riječima dodatni značaj slovarice je što može poslužiti kao priručnik nastavnicima i roditeljima, kao i njena prilagođenost slabovidim osobama u audio formatu. Podsjetila je da je Biblioteka ”Njegoš” među prvim ustanovama te vrste koja ima odjeljenje prilagođeno osobama sa oštećenjem vida.

Pedagoškinja Vjera Bjelica istakla je da ”šarena i lijepa, moderno dizajnirana sveska, privlači pažnju djeteta”, kao i da su ”tekstovi praćeni funkcionalnim ilustracijama koje podstiču dječiju maštu i osjećaj za lijepo”

”Bogastvo različitih sadržaja omogućava razgranat pristup individualizaciji u nastavi početnog čitanja i pisanja, što doprinosi razvoju sposobnosti kod učenika. Sadržaji bude zainteresovanost, radoznalost i kreativnost i pobuđuju kod djece volju da steknu vještinu pisanja i čitanja, a vježbanje čine zanimljivim”, istakla je Bjelica.

Prema riječima jedne od autorki, Ane Radojičić, tokom pripremanja slovarice imali su posebnu draž, ali i odgovornost, jer je namijenjena ”malim glavicama, čistim i otvorenim srcima koje će kroz rime i asocijacije lakše savladati slova”. Njena koleginica, i na poslu i u pisanju, Ljiljana Đurović istakla je da su, sa jedne strane, ušle u nešto novo, u poznat svijet slova, a sa druge na, za njih, nepoznat teren izdavaštva, ilustracija.

”Nadamo se da će radna sveska biti podstrek našim kolegama da urade nešto slično ili drugačije i bolje, jer svi stremimo istom cilju – da male ljude, koje, kao njihovi učitelji, prvi put sretamo sa šest–sedam godina vidimo kasnije kao odrasle i uspješne osobe”, rekla je Đurović.

Radna sveska je nastala kao rezultat jedne od aktivnosti nevladine organizacije (NVO) Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” u okviru projekta “Čitam, dakle postojim”, a promociju su, zajedno sa Narodnom bibliotekom ”Njegoš”, organizovali u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: