Izabrano idejno rješenje za spomenik Baju Pivljaninu

Bajo Pivljanin, najveća istorijska ličnost Pive, poginuo je 7. maja 1685. u bici na Vrtijeljci, nadomak Cetinja
2603 pregleda 3 komentar(a)
“Bitka na Vučjem dolu” Petra Lubarde: Bajo Pivljanin centralna figura, Foto: Privatna arhiva
“Bitka na Vučjem dolu” Petra Lubarde: Bajo Pivljanin centralna figura, Foto: Privatna arhiva

Nakon trećeg konkursa izabrano je idejno rješenje za spomenik pivskom junaku Baju Pivljaninu koji će se nalaziti u Plužinama. Riječ je o centralnoj figuri sa slike Petra Lubarde, “Bitka na Vučjem dolu”, radu grupe autora - Vladimir Parežanin, Peđa Parović, Đorđe Mandrapa, Sreten Milatović, Rada Masleša i Jovana Zorica.

Nagrađeni rad, prema ocjeni žirija kojim je predsjedavao mr Petar Ćuković, u skladu je sa “idejom jugoslovensko-crnogorsko-srpskog modernizma” i kao takvo “svjedočanstvo modernističkog jezika skulpture, a samim tim i vremena u kojem se spomenik postavlja”.

“Figura Baja Pivljanina predstavlja njegovu ličnost u dinamičnom pokretu, spremnu da svagda priskoči tamo gdje je potrebno u odbrani svete ideje slobode”, ocjena je žirija.

Autori pobjedničkog rješenja, čiji rad na prethodnom konkursu nije razmatran jer nijesu imali kompletnu dokumentaciju, dobiće od Opštine novčanu nagradu u iznosu od pet hiljada eura.

Njihov rad, zajedno sa radovima koji su pristigli tokom drugog konkursa (prvi je raspisan 31. jula 2018. a poništen pola godine kasnije), Pivljani su imali priliku da vide ljetos tokom izložbe koja je organizovana u sklopu književnih susreta „Pjesnička riječ na izvoru Pive“.

Pobjednički rad
Pobjednički rad(Foto: Privatna arhiva)

Na trećem konkursu pristigla su dva rada i žiri je odlučio da druga nagrada u iznosu od tri hiljade eura bude dodijeljena Nenadu Šoškiću. Na prethodnom konkursu “AE Studio” iz Podgorice dobio je treću nagradu i dvije hiljade eura, a prve dvije nagrade tada nijesu dodijeljene jer, kako je stajalo u Odluci, “nije bilo ponuda koje su istovremeno zadovoljile estetsko-funkcionalne kriterijume i sve ostale uslove definisane predmetnom tenderskom dokumentacijom“.

Inicijativu za gradnju spomenika, na kome će stajati stihovi iz „Gorskog vijenca“: „Soko Bajo su tridest zmajevah mrijet neće dok svijeta traje“, pokrenulo je Udruženje Pivljana iz Podgorice, a finansiraće ga nekadašnji predsjednik Opštine, Velimir Jovović.

Bajo Pivljanin, najveća istorijska ličnost Pive, poginuo je 7. maja 1685. u bici na Vrtijeljci, nadomak Cetinja.

Bonus video: