Susret dječaka i duge

Završeno je snimanje filma “Duga” Aleksandra Vujovića, jednog od devet podržanih iz Crne Gore, Albanije i Italije, u okviru projekta CIRCE
960 pregleda 0 komentar(a)
Sa snimanja, Foto: Privatna arhiva
Sa snimanja, Foto: Privatna arhiva

Kratki film “Duga” crnogorskog reditelja Aleksanda Vujovića u fazi je postprodukcije, a snimanje je završeno sredinom oktobra. Ovaj projekat je jedan od devet koje je podržao Apulia Film Commission Foundation kroz projekat “Circe”, a u pitanju je međunarodni trilateralni projekat koji okuplja devet reditelja iz Italije, Albanije i Crne Gore od kojih svako snima po jedan kratki film (epizodu takozvane web serije) čije će prvo zvanično prikazivanje biće u Bariju u sjedištu Apulia Film Commission-a.

Glavnu ulogu u Vujovićevom filmu tumači šestogodišnji dječak Nikša Radojičić, a igraju još i Miloš Pejović i Ana Vučković. Scenario je, po ideji i sinopsisu reditelja uradila Jelena Jela Milošević, producentkinja je Anja Sekulić, a direktor fotografije Vladimir Vučinić.

“Duga je film u kojem je kroz sjećanje glavnog junaka, poznatog italijanskog slikara Gaetana Grila, prikazan događaj iz njegovog ranog djetinjstva koji je odredio njegov životni poziv. Naš glavni junak, kao dječak sa nepunih šest godina kreće na put sa ocem i doživljava nevjerovatan magični trenutak koji učini da on jako rano pronađe umjetnika u sebi i usmjeri ga ka pozivu slikara, koji je i postao”, priča Vujović za “Vijesti”.

Nikša Radojičić
Glavna uloga u filmu: šestogodišnji Nikša Radojičić(Foto: Privatna arhiva)

On dodaje da je film nastao po priči iz autobiografske knjige ovog italijanskog umjetnika, a radnja se dešava sredinom pedesetih godina prošlog vijeka i u najvećem dijelu je ambijentovana u mediteranskom selu, na farmi.

“Rad Gaetana Grila pratim već godinama. Na ideju da napravim film o njemu došao sam nakon čitanja njegove autobiografske knjige ‘Dipingo dunque esisto!’, konkretno poglavlja u kojem govori o tom događaju iz djetinstva koji je, ispostaviće se, kanalisao njegov životni put. To je prvi doživljaj duge koja se čudnim prelamanjem svjetlosti pojavljuje na crtežu šestogodišnjeg dječaka. Danas je taj dječak poznati italijanski umjetnik u penziji”, objašnjava Vujović.

No, dodaje on, najveći dio radnje filma nije važan, a važno je to što je ovo mediteranska priča.

“Važna je kolokacija mediteranske oblasti i u tom kontekstu priča je univerzalna. Govorimo o teritoriji koja je prepoznata po bogatstvu kulturne raznolikosti - raskrsnica na kojoj su se srele tri najveće monoteističke religije na svijetu”, ističe reditelj.

Film je sniman tokom prve sedmice oktobra, na tri različite lokacije, u Podgorici i u okolini Bara i Nikšića, uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Promocija kulturnog i arhitektonskog nasljeđa

Među selektovanim autorima je i još jedan crnogorski reditelj, Danilo Marunović, sa projektom “Scenario”, a pored njih dobitnici su i: Jonid Jorgji sa projektom “The Sweet Dealer”, Giuseppe Marco Albano i “Klod”, Mentor Selmani sa kratkim filmom “Omonimia”, Ergys Meta sa “The Good Man”, Benart Laze i njegov projekat “Convergent”, Livio Marsico i “The Complicity of the Moon” i Mattia Marano sa projektom “Ritorno a Casa”.

“Svrha web serije (kratkih filmova) koja je inicijativa projekta Circe je da promoviše kulturno, umjetničko i arhitektonsko nasljeđe teritorija uključenih u projekat: Albanije, Crne Gore, regija Molize i Pulja kako bi osnažila njihovu vidljivost i prepoznatljivost kroz audiovizuelna sredstva”, ističu organizatori.

Svi odabrani reditelji dobili su jednake budžete.

Bonus video: