Preminuo Dragoljub Jeknić

Dragoljub Jeknić je rođen 1940. godine u Bijelom Polju u Crnoj Gori. Završio je srednju vojnu školu smjer inženjer, a studirao je ruski jezik i književnost
2911 pregleda 0 komentar(a)
Jeknić, Foto: Montenegrina.net
Jeknić, Foto: Montenegrina.net

Književnik i novinar Dragoljub Jeknić preminuo je u Beogradu u 79. godini.

Jeknić je umro juče u beogradskom naselju Sremčica, gdje će biti i sahranjen, a datum i vrijeme biće naknadno saopšteni, potvrdili su agenciji Srna članovi porodice.

Dragoljub Jeknić je rođen 1940. godine u Bijelom Polju u Crnoj Gori. Završio je srednju vojnu školu smjer inženjer, a studirao je ruski jezik i književnost.

Objavljivao je pjesničke, kritičke, esejističke, dramske, prozne i druge tekstove u velikom broju listova i časopisa.

Bio je zastupljen u brojnim antologijama i enciklopedijama, a tekstovi su mu prevođeni na slovenački, makedonski, engleski, rumunski, turski, arapski, albanski, poljski, mađarski, bugarski i druge jezike.

Pjesme i priče za djecu godinama su mu objavljivane u čitankama za osnovne škole u BiH i Crnoj Gori. Sada se objavljuju u čitankama u Republici Srpskoj. Od 1972. do 1988. godine imao je status slobodnog umjetnika i bavio se isključivo književnim radom.

Do izbijanja rata i raspada SFR Jugoslavije 1992. godine bio je član Udruženja književnika BiH i Udruženja književnika Jugoslavije, sekretar Podružnice književnika grada Sarajeva i direktor Međunarodne književne manifestacije "Sarajevski dani poezije". Sredinom devedesetih radio je kao novinar u Novinskoj agenciji Republike Srpske - SRNA.

Bio je jedan od pokretača i urednika lista "Srpska vojska", komentator lista "Javnost" i dopisnik lista Vojske SR Jugoslavije "Vojska". Dobitnik je brojnih književnih nagrada.

Bonus video: