POTPISANI UGOVORI

Ministarstvo kulture će finansirati 36 projekata NVO

"Projekti će biti finansirani ukupnim iznosom većim od 357 hiljada eura", saopšteno je iz ministarstva
872 pregleda 0 komentar(a)
Bogdanović na današnjoj svečanosti, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Bogdanović na današnjoj svečanosti, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

U Ministarstvu kulture danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora o sufinansiranju projekata nevladinih organizacija u oblasti kulture i umjetnosti.

Ove godine, po tom osnovu,

Kako je saopšteno, Ministarstvo kulture će ove godine, po tom osnovu, finansirati 36 najbolje ocijenjenih projekata i to nakon što je sproveden javni konkurs "Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene.

"Projekti će biti finansirani ukupnim iznosom većim od 357 hiljada eura", saopšteno je iz ministarstva.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je podsjetio kako je riječ o drugoj godini tokom koje Ministarstvo kulture realizuje ovaj konkurs.

"O ovogodišnjem interesovanju, najbolje svjedoči podatak da su projekte prijavile 173 organizacije. Odluku o raspodjeli sredstava donijela je Komisija Ministarstva kulture, nakon kompleksne procedure, a na osnovu Rang liste projekata. Posebno mi je drago što podržanih 36 projekata pripadaju raznolikom dijapazonu kulturnih izraza i što su usmjereni na zadovoljenje potreba raznovrsnih ciljnih grupa u domenu kulture i umjetnosti. Projekti obuhvataju gotovo sve oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine, a takođe su zastupljene i različite socijalne i ranjive grupe. Ovogodišnju novinu čine istraživački projekti, kao poseban segment konkursa. Evidentno je da konkurs ispunjava svoju namjeru, a to je realizacija partnerskih projekata nevladinih organizacija. Tako će se od 36 projekata, njih čak 15 sprovoditi u partnerstvu", rekao je on.

Predsjednik Komisije zadužene za raspodjelu sredstava, Dragoljub Janković, istakao je kako je konkurs realizovan uz četiri strateška cilja.

"Riječ je o jačanju nezavisne kulturne scene, zaštiti i promociju raznolikosti kulturnih izraza, ravnomjernom razvoju kulture na teritoriji Crne Gore i realizaciji istraživačkih projekata kao preduslova strateškog planiranja u kulturi. Komisija Ministarstva kulture za raspodjelu sredstava je pred sobom imala veliki izazov da sprovede kompleksu proceduru, kao i obimne aktivnosti, u odnosu na veliki broj prijava koji je i ove godine pristigao na konkurs", naglasio je on.

Od 176 pristiglih prijava, kako je istakao Janković, 101 je zadovoljila administrativnu provjeru. U drugoj fazi, nezavisni procjenjivači bodovi su projekte i to prema četiri kriterijuma i 16 mjerila.