BALKANSKO ARHITEKTONSKO BIJENALE U BEOGRADU

Ministarstvu kulture priznanje za inicijativu zaštite kulturne baštine 20. vijeka

Tokom prvog dana Bijenala, prikazan je dokumentarni film o crnogorskoj arhitekturi „Montenegro Decoding Balkan“
929 pregleda 1 komentar(a)
Sa bijenala u Beogradu, Foto: Ministarstvo kulture
Sa bijenala u Beogradu, Foto: Ministarstvo kulture

Crnogorsko Ministarstvo kulture dobilo je priznanje za inicijativu zaštite kulturne baštine 20. vijeka, na četvrtom Balkanskom arhitektonskom bijenalu koje je otvoreno danas u Beogradu. Tema ovogodišnjeg Bijenala je „Decoding Balkan“, a država partner je Crna Gora.

Smotru koja je okupila brojne arhitekte iz država regije, otvorio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, koji je, kako je saopšteno iz ministarstva, istakao kako tema Bijenala – „Decoding Balkan“ nudi mnogo prostora za diskusiju.

"Riječ je o naizgled jednostavnom sloganu koji sabira kompleksne motive i izazove, a koji u svojoj srži motiviše na zajednička promišljanja u pravcu ostvarenja jedinstvenog cilja. A ovog puta, cilj je jasan – pronicanje do odgovora koji bi vodili ka novom trendu, ka prevazilaženju izazova koji je danas zajednički imenitelj mnogim regijama u okviru Balkanskog poluostrva – kako naći mjeru i ideal u spoju tradicije i inovacije i kako dostići punu kompatibilnost između našeg impresivnog kulturnog i arhitektonskog nasljeđa i tendencija ovovremene, moderne arhitekture. Siguran sam kako ova pitanja ni za koga nijesu novost – uostalom, svi smo već dugo posvećeni traganju za odgovorima na njih u okviru naših sredina. Međutim, jednako sam uvjeren da je upravo ova smotra idealna da te teme otvorimo zajedno", naglasio je Bogdanović.

Bogdanović
Bogdanović(Foto: Ministarstvo kulture)

Ovogodišnje Bijenale trajaće tri dana, a na današnjem otvaranju prisutne su pozdravili direktor Bijenala Marko Stojanović, komesarka Balkanskog arhitektonskog bijenala za Crnu Goru dr Sonja Radović Jelovac i predsjednik Fondacije „Marčeta“ Saša Marčeta, nakon čega su dodijeljene i nagrade. 

"Vjerujem da ćete uživati u multimedijalnoj izložbi posvećenoj arhitekturi, ostvarenim i neostvarenim projektima, kao i da ćete iskoristiti priliku da aktivno učestvujete u panel diskusijama posvećenim savremenom pristupu projektovanju i investicijama u građevinarstvu", rekao je Marčeta.

Sonja Radović Jelovac predstavila je sam koncept ovogodišnjeg Bijenala.

"Nastojaćemo da sa ovog bijenala pošaljemo poruku o značaju odgovornog i uspješnog partnerstva između institucija sistema, strukovnih organizacija i naučne zajednice, u generisanju znanja, kvaliteta i zajedničkih vrijednosti, što će dijelom, sigurna sam, pokazati izloženi i prezentovani projekti", istakla je ona.

Tokom prvog dana Bijenala, prikazan je dokumentarni film o crnogorskoj arhitekturi „Montenegro Decoding Balkan“, nakon čega je direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović govorio na temu „Zaštita kulturnog nasljeđa 20. vijeka“.

Tokom sjutrašnjeg programa u bioskopu „Balkan“, biće upriličena diskusija na temu „Crna Gora – internacionalizacija i vizibilnost“, nakon čega će biti prikazan i projekat crnogorskog paviljona za EXPO Dubai 2020, koji će predstaviti vođa autorskog tima Matija Vuković.

Nakon toga, na Bijenalu će biti riječi i o skijalištima Crne Gore, njihovoj infrastrukturi i arhitekturi. Prezentaciju tog segmenta upriličiće dr Sonja Radović Jelovac.

U okviru segmenta „Crna Gora – institucionalno strukovna kolaboracija“, glavni arhitekta Podgorice Filip Aleksić predstaviće projekat „Mikro 020“, a arhitekte Ema Alihodžić Jašarović i Marko Stjepčević prezentiraće koncept „Kolektor“.

U završnom dijelu drugog dana, o aktuelnim projektima u Beogradu govoriće gradski urbanista tog grada Marko Stojčić, dok će Aleksandar Zeljić govoriti na temu “Arena investicija u arhitekturi“.

Bijenale će biti okončano u subotu, i to stručnom panel diskusijom „Nova konkorda“.