Danijel Cerović: Umjetnost nam je prijeko potrebna

Domaća publika pamti ga, između ostalog, i po nastupima na međunarodnom festivalu KotorArt, Grad teatru Budva, Barskom ljetopisu...
370 pregleda 1 komentar(a)
Danijel Cerović, Foto: Dragana Šćepanović
Danijel Cerović, Foto: Dragana Šćepanović

Jedan je od vodećih crnogorskih izvođača klasične muzike gitarista Danijel Cerović, predstavio se kolašinskoj publici kompozicijama Silvijusa Leopolda Vajsa, u koncertnoj sali Muzičke škole. Cerović je u Kolašinu nastupao prvi put, a muziku Vajsa transkribovao je i snimio za potrebe izdavačke kuće NAXOS. Za „Vijesti“ kaže da ga muzika baroka fascinira, a transkribovanje doživaljava kao dešifrovanje, odnosno „prevođenje nekog zaboravljenog jezika“.

„Vajs je jedan od najvećih kompozitora koji je pisao za lautu. Bio je savremenik Baha i Hendla. Transkribovanje znakova, tog posebnog notnog sistema, u savremeni, to je kao svojevrstan matematički problem. Izvođenje te muzike koja ima patinu i gdje postoji značajna vremenska distanca između njenog nastanka i sadašnjeg trenutka, shvatio sam kao prevođenje nekog jezika koji je izumro“, objašnjava gitarista.

Cerović smatra da je muzika najuniverzalniji jezik. To je njegovo iskustvo sa nekoliko stotina nastupa, koje je ostavario kao solista i član kamernih ansambala. Nastupao je na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama... Natupao je u dvoranama u Argentini, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Francuskoj, Italiji, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Albaniji, Kini, Poljskoj...

Domaća publika pamti ga, između ostalog, i po nastupima na međunarodnom festivalu KotorArt, Grad teatru Budva, Barskom ljetopisu...

Crna Gora, je objašnjava Cerović, specifičan sistem u svakom smislu, pa i u kulturološkom i kada je riječ o muzičkoj sceni. „Crna Gora nema dugu muzičku tradiciju. Naša Muzička akademija nije ni četiri decenije stara. To govori da, definitivno, nemamo veliku infrastrukturu i tradiciju. Stvari treba da se mijenjaju. Treba da imamo i operu, balet, ansambl za staru, renesansnu muziku.. To je pitanje elementarne evropske kulture. Ako pođemo od pretpostavke da stremimo toj evropskoj budućnosti, to mora doći na dnevni red. Umjetnost nam je prijeko potrebna”, kaže gitarista. Tvrdi da muzika oplemenjuje, ali da se uz nju postaje odgovorniji prema sebi i drugima. Cerović kaže da svaki umjetnički nastup treba, između ostalog, da karakteriše „pošten odnos prema sebi, publici i umjetničkom činu“.

„Naša država je mali sistem, nemamo veliku tradiciju i veliku publiku koja dolazi na koncerte i kupuje diskove. Publika je potrebna nama umjetnicima, koliko i mi njoj. To je uzajamna potreba. Mladi umjetnik je dužan da što više nastupa i u tom smislu bi bilo idalno da imate, recimo, u Kolašinu, jednom sedmično, priliku da čujete koncert. Bilo bi idealno da se sistemski uredi. Dobar primjer za to je bio projekat ‘Jedna kulturna adresa’ od prije nekoliko godina”, kaže gitarista.

Cerović ne dijeli nastupe na „velike i male“, niti u tom smislu dijeli publiku. Objašnjava kako je sada to sve relativno i sjeća se kada je svirao u improvizovanom studiju, ne većem od prosječne kancelarije, a koji je uživo prenosio i na internetu ga je pratilo više od 30.000 ljudi.

Utemeljivač je i umjetnički direktor međunarodnog “Nikšić Guitar Festivala”, kao i umjetnički direktor “Montenegro International Guitar Competition”. Taj projekat, zajedno sa još 17 sličnih manifestacija iz čitave Evrope, dio je “EuroStrings”, koje se finansira iz projekta Evropske unije “Kreativna Evropa”.

Predaje na Muzičkoj akademiji na Cetinju i kursevima u zemlji i inostranstvu, na univerzitetima, među kojima su Metropolitan University (Denver, SAD), Toronto University (Moneteral, Kanada), California Conservatory of Music, (San Hoze, SAD), Maastricht Conservatory (Holandija)...

Teško mu je da odvoji, objašnjava, pedagoški i umjetnički proces.

„To su kompatibilni procesi. U toku nastavnog procesa mnogo saznajem i o sebi i učim od studenata i kolega. Ne samo što, eventualno, dobijem više informacija, nego i u odnosu na energiju i načine na koje određeni ljudi fuknkcionišu. To su mi jako dragocjena iskustva. Pokušavam, iz dana u dan, da unaprijedim sebe, a onda i da podijelim sa kolegama te svoje domete. Muzika mi je elementarna životna potreba”, kaže Cerović.

Snimao i kao solista i u duetima

Cerović je kao solista snimio CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član “Duo Amarilli” sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio sam CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog centra Crne Gore. Kao član dua gitara sa Krivokapićem transkribovao je i snimio šest “engleskih svita” Johana Sebastijana Baha na dva CD-a za NAXOS Records. Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su londonski “Gramophone”, “American Record Guide”, “Soundboard”, “WGBH Radio - Boston” (nagrada za najbolji CD nedjelje), “ClassicsToday”, “Guitare Classique”...

Bio na “Savarez” listi uglednih umjetnika

Posredstvom nevladine organizacije “Anagastum guitar society”, čiji je višegodišnji direktor, Cerović je organizator više od 150 koncerata prestižnih umjetnika na klasičnoj gitari, kao što su Manuel Barueko, Tilman Hopštok, Karlo Markjone, Dušan Bogdanović, Roberto Auese, Rolan Diens... Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija “SAVAREZ”, 2014. godine uvrstila ga je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama.

Bonus video: