U umjetnosti istražujem prošlost i budućnost

Crnogorski umjetnik Ivan Šuković jedan je od četvoro finalista ovogodišnje nagrade Milčik koju je uspostavio i dodjeljuje ISU. U razgovoru za “Vijesti” Šuković govori o svom radu i otkriva šta ga usmjerava prilikom stvaranja, ali i šta publika može očekivati
808 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Šuković, Foto: Privatna arhiva
Ivan Šuković, Foto: Privatna arhiva

“Iskustvo ovog rada je iskustvo intimnosti. Odnosi se na direktno poznavanje određenih lokaliteta, nekih neizvjesnosti između javnog i privatnog, i suživota između različitih vremena. U ovom radu prisutna je potreba da se postojeći arhivski materijal aktivira i prevede u novi medij i ponudi drugačije, novo čitanje. Želim da istražujem mjesta prošlosti i budućnosti u sistemu umjetnosti, jer vjerujem da je upravo na tom presjeku očekivanog i iznenađujućeg moguće tražiti samu umjetnost”, kaže crnogorski umjetnik Ivan Šuković o svom novom radu koji priprema za konkurs za ovogodišnju nagradu Milčik, Young Visual Artist Award 2019 Instituta za savremenu umjetnost Crne Gore.

Šuković je jedan od četvoro finalista ove nagrade koja će biti dodijeljena 6. decembra u Podgorici, na kolektivnoj izložbi finalista Milčika gdje će se, pored njega, predstaviti i Brigita Antoni, Jovana Vujanović i Teodora Nikčević.

Predstavljajući svoje djelo u razgovoru za “Vijesti”, Šuković ističe da je ovaj njegov usmjeren “na interpretaciju sakupljenog arhivskog sadržaja i uspostavljanje odnosa između teorijskog, empirijskog i terenskog rada. Selektivnom metodom radio sam na obradi vizuelno - zvučnog materijala koji je u fazi završetka”.

“U dosadašnjoj umjetničkoj praksi bavio sam se analizom socijalne rekonstrukcije post-memorije, naglašavajući autobiografski značaj i temu dijaloga između različitih diskursa porodične prošlosti. Porodični arhiv poslužio je kao potencijalni izvor alternativnih narativa u kojima sam pokušao da prepoznam mnogostruke odnose, njihova moguća i nestabilna značenja. Mnogi radovi određeni su vizuelno-prostornom formom i upotpunjeni raspoloživom građom, u kojoj se razlikovanjem prošlosti i sadašnjosti formiraju nove granice privatnih istorija. Višemedijski aspekt prepoznaje se u odnosu fotografije, teksta i zvučnih komponenti, kao i u kombinaciji analognih i digitalnih medija”, navodi on o svojoj umjetničkoj praksi. Šuković je “Vijestima” potvrdio da će i u novom njegovom radu biti izražena analiza socijalne rekonstrukcije post-memorije.

Sa jednog od njegovih predstavljanja
Sa jednog od njegovih predstavljanja(Foto: Privatna arhiva)

“Značaj i značenje prisustva post-memorije u mom radu jeste ponovno čitanje neke situacije, predrasude ili drugih uticaja kao što su tradicija, čula i navike. Riječ je o sjećanjima koja se nasljeđuju kroz porodične priče i predmete, a mogu se manifestovati u imaginaciji, spektrima i projekcijama”, objašnjava on i dodaje da je od posebnog uticaja na rad upravo prethodna praksa.

“Sagledavanju ovog rada doprinosi moja prethodna praksa, u kojoj se prepoznaje geneza pojedinačnih značenja u djelu. Rad je konceptualno pozicioniran u domenu transdisciplinarnosti u kojoj se centralna tema vezuje za porodicu, ali i društvo u cjelini”, otkriva on u razgovoru za “Vijesti”.

Šuković je posebno fokusiran na “razumijevanje umjetničkog djela koje ima potencijal da pozove na nove susrete s prošlošću”, kaže on, što je u skladu sa njegovom umjetničkom praksom.

“Za ovaj rad su relevantna iskustva i potencijali nezaborava. Osnovna potreba jeste da se nad procesom prolaznosti nanovo organizuje produžetak sadržaja. Rad analizira vrijednosti koje u odnosu prostor - vrijeme - situacija rezultiraju različitim perspektivama. One se zasnivaju na razumijevanju umjetničkog djela koje ima potencijal da pozove na nove susrete s prošlošću”, ističe on.

Radovi Ivana Šukovića
Radovi Ivana Šukovića(Foto: Privatna arhiva)

U njegovom radu je, do sada, bio prisutan “autobiografski značaj i tema dijaloga između različitih diskursa porodične prošlosti”, a on objašnjava i šta time želi da prenese publici. “Autobiografsko značenje u dosadašnjem istraživanju je u skladu s istorijskim, psihološkim, sociološkim, ali prevashodno subjektivnim elementom. U mom radu je presudno ono što pamtim i način na koji pamtim.

Predstavljanje prošlosti usmjereno je na ličnu arhivu u kojoj se otvara prostor za neke nove dijaloge i u tom procesu umjetnost se svjesno usmjerava i konstituiše za budućnost”, naglašava crnogorski umjetnik.

Priprema doktorski projekat

Ivan Šuković (1981) trenutno završava doktorski umjetnički projekat na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsjek Višemedijska umjetnost. Magistrirao je na odsjeku Digitalne umjetnosti i novi mediji (FMK) u Beogradu, a diplomu osnovnih studija stekao je iz oblasti književnosti na Filozofskom fakultetu na Univerzitetu Crne Gore.

Na pitanje kako spoj tih oblasti utiče na njegovo stvaralaštvo i istraživanja kojima se bavi, on kaže da sve to doprinosi jasnijoj slici onoga što ga zanima.

“Vjerujem da mi je prethodno iskustvo omogućilo jasnija sagledavanja u sferama istraživanja u okviru kojih se trenutno orjentišem i stvaram”, ističe Šuković.

On se više puta predstavljao samostalno i u okviru kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Pohađao je internacionalnu školu u Norveškoj (University of Oslo), a bio je i učesnik projekta Takt rezidencija u Njemačkoj (Berlin). Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG).

Nagrada podstiče važnost umjetničkog djelovanja

Na pitanje da li mu i na koji način znači to što je jedan od finalista ove nagrade, on kaže da mu je drago, posebno zbog toga što nagrada omogućava razmjenu iskustava van domaće, odnosno lokalne umjetničke scene.

“Dugo smo bili uskraćeni za razmjene iskustava van lokalne scene i zato ova i slične nagrade postoje da se iskoristi prostor za razmišljanja koja podstiču važnosti umjetničkog djelovanja. Iz tog razloga, drago mi je što sam finalista”, kaže Šuković.

Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, drugi put dodjeljuje nagradu Milčik koja predviđa obezbijeđen dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu pobjednika, po povratku u Crnu Goru.

Žiri će o pobjedniku odlučiti na osnovu biografije finalista, izloženog rada, razgovora sa umjetnicama i sveukupnog umjetničkog djelovanja.

Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića.

Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova.

Bonus video: