"Smrt i djevojka" na festivalu glumca u Nikšiću

Večeras će na sceni Nikšićkog pozorišta, organizatora Međunarodnog festivala glumca, biti izvedena jedna od najdugovječnijih predstava Sarajevskog ratnog teatra, “Ay Carmela”, koja se u tom pozorištu igra tačno dvije decenije. Predstavu, u kojoj igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić, režirao je Robert Raponja
544 pregleda 0 komentar(a)
Sa izvođenja predstave, Foto: CNP
Sa izvođenja predstave, Foto: CNP

„U centru ovog djela stoji priča o istini koja na vrlo upečatljiv način postavlja pitanje šta gubimo ili šta dobijamo ako ubijemo. Krećući se od moralne dileme, ali prije svega prepuštajući sa vrlo jasnim i preciznim rediteljskim uređenjima, Goran Bulajić prepušta palicu glumcima pokušavajući da pokaže kolika je stvarno snaga umjetnosti“, kazao je moderator okruglog stola Vanja Kovačević, nakon predstave Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) „Smrt i djevojka“, koja je izvedena na 16.Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću.

A snaga umjetnosti je velika, sudeći makar prema bolu koji je publika osjetila, a kojim je glavna glumica Julija Milačić, koja tumači lik Pauline Salas, bivše političke zatvorenice koja je preživjela mučenja i silovanja, „prikovala“ gledaoce.

„Čitavog života se bavim literarnim pozorištem i potrebno je da u svakom pozorišnom činu glumci budu svoji na svome. Nije ovo nikakva rediteljska demagogija, mislim da je to negdje suštinska potreba i stari pozorišni zavjet od antike – taj krupni plan i emocija nikad nijesu izgubili svoje značenje i svoju težinu i mislim da pozorište ne funkcioniše bez glumačke emocije“, kazao je Goran Bulajić, reditelj predstave koja je premijerno izvedena u aprilu prilikom otvaranja renovirane scene „Studio“ u CNP-u.

Bulajić je priznao da je dobio glumce koje je želio, ali i oni ponovili riječi koje govore svi glumci koji sarađuju sa pomenutim rediteljem – da su imali veliku slobodu da grade lik koji igraju.

Juliji Milačić je upravo ta sloboda bila potrebna da što dublje, kako je kazala, „kopa u sva ona stanja u koja je Paulina plivala“.

„Htjeli smo da napravimo da to njeno 'ludilo' što manje izlazi, a da se vidi ta duboka patnja i trauma. Ono što je jako zanimljivo je da je ovo istinita priča i to je nešto što te na neki način pogura da ideš dublje i da istinije preneseš lik“, kazala je Milačić.

Priznala je da se najviše plašila da publika njenu Paulini ne doživi kao negativca, kao osobu koja je svu tu torturu samo projektovala u glavi, i misli da je uspjela u tome. Komentari i aplauzi publike su joj najvjerniji pokazatelj.

Sa izvođenja predstave
Sa izvođenja predstave(Foto: CNP)

„Mislim da je njena pobjeda bila time što nije opalila, a da su njen poraz bila ta leđa koja su neki pokazatelj života koji zaista jeste uništen i koji će zauvijek ostati žrtva“, kazala je Milačić.

Njen pozorišni suprug Miloš Pejović umjesto osvete kao „lijek“ nudi oslobađanje od tereta prošlosti.

„Mislim da je Herardov moto da vidi izliječenje od svega što se desilo tako što ćemo da se oslobodimo tereta prošlosti i početi da živimo normalan život. U tome je lijek i njegov način osvete – ne kroz nasilje, nego kroz stoičku ispravnost. Njegove su namjere čiste i ne zna drugačije, osim da ide legalističkim putem na koji je navikao“ kazao je Pejović.

Ljekar, mučitelj, silovatelj Roberto Miranda, koga tumači Dragan Jovičić, je lik koji voli da citira Ničea, sluša Šuberta, nema savjesti, a samim ti i ne osjeća krivicu.

„Nakon ovakvih predstava vrlo je teško za nas glumce da govorimo o svojim likovima. Mi smo još uvijek unutra, još uvijek se osjećaju te vibracije koje nosimo iz predstave. Roberto je čovjek koji nema savjesti, a bio mi je cilj da makar na sekund neko u publici posumnja, da možda i nijesam uradio to za šta me optužuju“, kazao je Jovičić.

Goran Bulajić, reditelj predstave rađene po tekstu Arijela Dorfmana, birao je muziku za komad, a njegove saradnice su scenografkinja Anka Gardašević, kostimografkinja Jelena Đukanović i izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

Arijel Dorfman je "Smrt i djevojka” napisao 1990. godine, da bi predstava premijerno bila izvedena godinu kasnije u Royal Court Theatre u Londonu, u režiji Lindsay Posner. Filmsku adaptaciju Dorfmanovog teksta uradio je Roman Polanski i po prvi put režirao pozorišni tekst. Film “Smrt i djevojka” sa Sigurni Viver i Ben Kingsli, nastao je 1994.godine.

Večeras će na sceni Nikšićkog pozorišta, organizatora Međunarodnog festivala glumca, biti izvedena jedna od najdugovječnijih predstava Sarajevskog ratnog teatra, “Ay Carmela”, koja se u tom pozorištu igra tačno dvije decenije. Predstavu, u kojoj igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić, režirao je Robert Raponja.

Festival će biti završen 4.decembra kada će biti dodijeljene nagrade za najboljeg glumca i glumicu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu i najbolji partnerski odnos na sceni. O nagradamaa će odlučiti žiri u sastavu: reditelj Blagota Eraković (predsjednik) i članovi, književnik i reditelj Mišo Korać i glumac Jovan Krivokapić. Žiri zadržava pravo da dodijeli i specijalnu nagradu za najbolju kolektivnu igru.

Bonus video: