radove izložilo 39 umjetnika

Otvorena izložba „Umjetnici zavičaju“

Izložbaje otvorena u organizaciji Umjetničke kolonije Danilovgrad u Zavičajnom muzeju, a u okviru Programa povodom obilježavanja Dana Opštine Danilovgrad
373 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: PR Centar
Sa otvaranja izložbe, Foto: PR Centar

Tradicionalna izložba „Umjetnici zavičaju“ predstavlja zalog za budućnost novim generacijama i trajaće dok umjetnici uviđaju njenu važnost za afirmaciju svog rada, za crnogorsku umjetnost u cjelini, a u kontekstu njegovanja njihovog zavičaja, poručila je direktorica Umjetničke kolonije Danilovgrad, Vesna Jovović.

Izložba „Umjetnici zavičaju“, na kojoj je radove izložilo 39 umjetnika, otvorena je sinoć u organizaciji Umjetničke kolonije Danilovgrad u Zavičajnom muzeju, a u okviru Programa povodom obilježavanja Dana Opštine Danilovgrad.

Jovović je kazala da je rijetkost što veliki broj umjetnika potiče sa tako malog područja, „ali u duhovnom smislu posebnog kao što je Danilovgrad“.

„Da je zavičaj nešto što nosimo sa sobom ma gdje bili, dokazuje i ova izložba. Dvadeseta godina djelovanja predstavlja uspjeh dostojan poštovanja. Tradicionalna izložba „Umjetnici zavičaju“, predstavlja zalog za budućnost novim generacijama, i trajaće dok umjetnici uviđaju njenu važnost za afirmaciju svog rada, za crnogorsku umjetnost u cjelini, a u kontekstu njegovanja njihovog zavičaja“, istakla je Jovović.

Direktorka Direktorata kulturno-umjetničkog stvaralaštva Ministarstva kulture, Dragica Milić, kazala je da 20. jubilarno izdanje izložbe metodično prati razvoj opusa različitih autora i njihovih estetika, „suptilna pomjeranja umjetničkih fokusa, učlanjivanje savremenih umjetničkih praksi i tehnika i procesuiranje kreativnih impulsa“.

„Ujedno, donosi nam i opšte naznake kretanja likovne umjetnosti u Crnoj Gori, budući da su mnogi od aktera ove izložbe danas potvrđena imena naše kulturne scene, sa međunarodnom reputacijom“, rekla je Milić.

Prema njenim riječima, pored nesumljivog umjetničkog značaja, taj likovni projekat protežira i neraksidivu sponu između umjetnika i njegovog zavičaja, čineći, kako je navela, vidljivim taj genetski kod koji kristališe posebnosti kraja iz kojeg su ponikli i umjetničku percepciju njegovog kulturno-istorijskog konteksta.

„Posebno raduje dvodecenijska istrajnost Opštine Danilovgrad da se, organizacijom izložbe „Umjetnici zavičaju“, javno transponuje kao zajednica privržena svom kreativnom potencijalu, prema kojem pokazuje poseban senzibilitet i odgovornost. S toga, u odnosu na umjetničke izazove koji stoje pred ovom značajnom manifestacijom, Opština neće pogriješiti ako bude imala još veći stepen posvećenosti umjetničkom stvaralaštvu, statusu i uslovima života i rada svojih zavičajnih autora“, istakla je Milić.

Ona je rekla da, će s obzirom na to da su takve aktivnosti važan dio kulturne politike Crne Gore, Ministarstvo Opštini Danilovgrad biti siguran partner u budućim projekcijama kulturnog razvoja.

Akademski vajar Velibor Pavićević kazao je da je na izložbi izložio skulpturu u kamenu, od kamena maljata.

„To za nas Bjelopavliće ima značaja jer veza sa zavičajem vas asocira, pogotovo ako se bavite sa vajarstvom, na kamenolome, koji su od davnina bili aktivni pa pravimo tu neku lijepu sponu“, naveo je Pavićević.

On smatra da izložba svake godine biva sve bolja.

„Imamo dosta mladih autora. Već duži niz godina ova izložba traje i biva svjedok nekih vremena i kreativnosti ljudi sa ovog podneblja“, istakao je Pavićević.

Akademski vajar Svetozar Sveto Radović kazao je da je na izložbi izložio skulpturu pod nazivom „Omaž“.

„Inače pravi naziv te skulpture je erupcija čiste forme, jednostavnosti. Jedna poruka za ove mlađe naraštaje, mlađe stvaraoce da sva veličina i u čovjeku i u umjetničkom djelu bilo koje vrste, ne samo u likovnoj umjetnosti, je u jednostavnosti. Što jednostavnije, to sve bolje. Kao i u čovjeku – što jednostavniji to mnogo bolji“, rekao je Radović.

On smatra da je Danilovgrad, sa Umjetničkom kolonijom i stvaralaštvom vajara, van granica Crne Gore i Evrope.

Radović je ocijenio da je najbolje da čovjek uništi sam svoje djelo, „ako to ne zavrijeđuje ljudsku pažnju“.