Francuska želi da sačuva djelo Čimabuea prodato za 24 miliona eura

Za djelo "Ismijavanje Hrista", dimenzija 24 sa 20 centimetara, eksperti kažu da je najvjerovatnije dio većeg diptiha koji je Čimabue naslikao oko 1280. godine, dok su druga dva panela izložena u Frikovoj kolekciji u Njujorku i Nacionalnoj galeriji u Londonu
1284 pregleda 1 komentar(a)
"Ismijavanje Hrista", Foto: Reuters, Reuters
"Ismijavanje Hrista", Foto: Reuters, Reuters

Francusko Ministarstvo kulture saopštilo je danas da će zabraniti iznošenje slike italijanskog slikara iz 13. vijeka Čimabuea (1272-1302), koja je nedavno prodata na aukciji u Francuskoj za 24 miliona eura, kako bi nacionalne galerije imale prednost u izlaganju.

Iz ministarstva je saopšteno da je poslije konsultacije stručnjaka odlučeno da se ne izda sertifikat iznošenja djela van zemlje. Tom odlukom je započet period od 30 mjeseci tokom kojeg javne nacionalne kolekcije imaju rok da prikupe novac kako bi stekli i kupili pravo na njegovo izlaganje.

Za sada se ne zna ništa o kupcu ni da li on ima mogućnost da se protivi takvoj odluci.

Za djelo "Ismijavanje Hrista", dimenzija 24 sa 20 centimetara, eksperti kažu da je najvjerovatnije dio većeg diptiha koji je Čimabue naslikao oko 1280. godine, dok su druga dva panela izložena u Frikovoj kolekciji u Njujorku i Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Čimabue, za koga se vjeruje da je bio učitelj Đota, smatra se začetnikom italijanske renesanse. On je iskoračio van vizantijskog stila popularnog u Srednjem vijeku i počeo da ubacuje elemente pokreta i perspektive koji su postali tipični za zapadno slikarstvo.

Bonus video: